Ikke helt Nobel

Beltedyr er et herk å ha med seg på arkeologiske utgravinger. Dette og annen banebrytende forskning har nylig mottatt den alternative Nobelprisen. Foto: Scanpix.
Beltedyr er et herk å ha med seg på arkeologiske utgravinger. Dette og annen banebrytende forskning har nylig mottatt den alternative Nobelprisen. Foto: Scanpix.

<pBanebrytende forskning på beltedyr, loppehopp og cola-prevensjon har blitt premiert med alternativ Nobelpris.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens vi venter i avmålt spenning på hvem som skal få årets Nobel-priser, sitter en gjeng forskere ved Harvard University i USA og humrer godt i skjegget. De har akkurat delt ut den alternative Nobelprisen til studier og oppdagelser som kommer litt i skyggen av annen forskning.

For hva er vel en fredspris og en Nobelpris i økonomi eller litteratur sett i forhold til ordentlig kvalitetsforskning på fjernstyring av gresshopper eller nøyaktige kalkyler for hvordan man best kan produsere en tekanne med en tut som ikke drypper?

Spørsmålet over er selvsagt ment retorisk og ikke som en invitasjon til videre debatt. For Nobelprisen er både seriøs og tuftet på årelange tradisjoner, må vite.

... Men den alternative Nobel-prisen er morsommere!

The Ig Nobel Prize heter den alternative prisen, og den deles ut hvert år av magasinet Annals of Improbable Research ved Harvard University. Prisen er ment til først å få folk til å le - for deretter å få dem til å tenke.

Som regel deles prisen ut til forskning som verken kan eller bør reproduseres, og det skjer ikke så rent sjelden at vinnerne velger å holde seg hjemme framfor å vise seg fram i all offentlighet for å ta i mot den relativt gjeve prisen.

Bilalarm med flammekaster

Blant tidligere vinnere finner vi blant annet to sør-afrikanske oppfinnere som stod bak en bilalarm med innebygget flammekaster, en oppfinnelse så banebrytende at de ble tildelt en alternativ fredspris for det.

Og en annen pris som gikk til et par forskere som har brukt sin dyrebare tid på å fjernstyre en hjernecelle i en gresshoppe (vent litt, det blir bedre) - mens den så på utvalgte høydepunkter fra Star Wars-filmene!

... Hva gresshoppen mente om filmene, kan undertegnede dessverre si lite om.

Årets alternative Nobelpris ble utdelt i forrige uke.

Her er årets vinnere:

Ernæringsprisen: Gikk til en engelsk-italiensk forskergruppe som har brukt tid og ressurser på å finne ut om det er mulig å endre lyden av knasende potetchips, slik at folk som spiser dem opplever dem som friskere og sprøere enn det de i virkeligheten er. Konklusjonen deres kan kort sammenfattes som «jepp!».

Fredsprisen: Gikk i år til den sveitsiske etikk-komiteen for ikke-menneskelig bioteknologi (ECNH) og innbyggerne i Sveits for å leve etter prinsippet om at også planter har verdighet og bør behandles bra.

Fysikkprisen: Gikk til en gjeng amerikanere for å ha klart å vise matematisk at om du har en haug med tråd, hår, ledninger eller nær sagt hva som helst så vil de til slutt slå knute på seg.

Biologiprisen: Gikk til en amerikansk forsker som har klart å bevise at dyr placebomedisin virker bedre enn billig placebomedisin.

Arkeologiprisen: Gikk til brasilianske forskere for å ha påvist at beltedyr er et herk å ha med på arkeologiske utgravinger. Beltedyrene kan nemlig rote så mye rundt at det fort kan bli tull med kronologien. (Har du med et beltedyr på utgravingen kan du altså lett få det for deg at vikingetiden kom etter middeladeren).

Biologiprisen: Gikk til to franske forskere for sin forskning som bekreftet noe alle visste fra før. At lopper på hunder kan hoppe høyere enn lopper på katter.

Økonomiprisen: Gikk til noen amerikanske vitenskapsmenn som har funnet ut at menstruasjonssyklusen til strippere har betydning for hvor mye tips de får.

Kjemiprisen: Ble i år splittet mellom en forskergruppe fra USA og en fra Taiwan som har forsket på det samme - og konkudert helt forskjellig. Den ene gruppen fikk prisen for å ha funnet ut av cola kan brukes som sæddrepende middel og dermed være svangerskapsforebyggende. Den andre forskergruppen fikk prisen for å ha funnet ut det motsatte.

Om den ene forskergruppen nå går rundt med uønsket graviditet vites ikke.

Personvernpolicy