Fant 50 kilo dynamitt hos 39-åring på Askøy

<pHjemme hos en 39 år gammel mann på Askøy utenfor Bergen fant politiet nesten 50 kilo dynamitt. En stund lørdag kveld fryktet politiet eksplosjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

39-åringen ble pågrepet etter en flere timer lang politiaksjon i sitt hjem lørdag kveld. Mannen var i besittelse av både dynamitt og fenghetter, og søndag ble mengden kjent, etter at sprengstoffeksperter hadde saumfart boligen.

Les alt om den dramatiske aksjonen her.

– Det ble funnet cirka 50 kilo dynamitt. Vi mener det var fare for eksplosjon på gitte tidspunkter lørdag fordi han da hadde det nødvendige utstyret for å kunne detonere en ladning, sier politiadvokat Lars Morten Lothe i Hordaland politidistrikt til NTB.

Sto ikke og tikket

Sprengstoffekspertene fant ifølge bt.no 47,5 kilo dynamitt på de to timene de brukte på å saumfare boligen. Lothe opplyser til NTB at dynamittgubbene ble funnet i kasser, men noen ble også funnet liggende rundt omkring i boligen.

– Vi tenkte på omgivelsene, og de som ville vært i fare ville vi evakuert. Men på det tidspunktet han overga seg hadde vi ingen grunn til å tro at noe sto og tikket, sier politiadvokat Lothe.

Ifølge lensmann Odd Dale i Askøy er sprengstoffet fraktet til et sikkert oppbevaringssted. Politiet skal nå forsøke å finne ut hvor dynamittkassene stammer fra, men de har sin helt klare mistanke:

– Vi mener at dynamitten ble stjålet fra et annet sted på Askøy lørdag, sier Lothe.

Fryktet liv kunne gått tapt

Politiaksjonen ble satt i gang etter bekymringsmeldinger fra publikum. Da en politipatrulje forsøkte å stoppe bilen 39-åringen og en 36 år gammel mann kjørte, viste 39-åringen fram noe som ble oppfattet som dynamitt. Derfor trakk politiet seg unna før de sendte store mannskaper til mannens bolig.

– Vi fryktet at han ville bruke sprengstoffet til å skade seg selv og andre. Vi fryktet for både hans og andres liv, sier Lothe.

Begge de to mennene er siktet for å ha skaffet og oppbevart dynamitt i den hensikt å begå kriminelle handlinger. De var søndag kveld ikke siktet for tyveri av dynamitten. Politiet ønsker ikke å si hvor dynamitten stammer fra, men legger ikke skjul på at de vil undersøke om alle regler og prosedyrer for oppbevaring av dynamitten ble fulgt i forkant av dynamittyveriet politiet mistenker at de to mennene sto bak.

Mens 39-åringen får psykiatrisk utredning ved Sandviken sykehus, skulle 36-åringen bli løslatt i løpet av søndagskvelden. Politiet avklarte 36-åringens rolle søndag kveld, og mener det verken foreligger fare for bevisforspillelse eller gjentakelse. (©NTB)

Personvernpolicy