Meny

Fant 50 kilo dynamitt hos 39-åring på Askøy

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemme hos en 39 år gammel mann på Askøy utenfor Bergen fant politiet nesten 50 kilo dynamitt. En stund lørdag kveld fryktet politiet eksplosjon.

39-åringen ble pågrepet etter en flere timer lang politiaksjon i sitt hjem lørdag kveld. Mannen var i besittelse av både dynamitt og fenghetter, og søndag ble mengden kjent, etter at sprengstoffeksperter hadde saumfart boligen.

Les alt om den dramatiske aksjonen her.

– Det ble funnet cirka 50 kilo dynamitt. Vi mener det var fare for eksplosjon på gitte tidspunkter lørdag fordi han da hadde det nødvendige utstyret for å kunne detonere en ladning, sier politiadvokat Lars Morten Lothe i Hordaland politidistrikt til NTB.

Sto ikke og tikket

Sprengstoffekspertene fant ifølge bt.no 47,5 kilo dynamitt på de to timene de brukte på å saumfare boligen. Lothe opplyser til NTB at dynamittgubbene ble funnet i kasser, men noen ble også funnet liggende rundt omkring i boligen.

– Vi tenkte på omgivelsene, og de som ville vært i fare ville vi evakuert. Men på det tidspunktet han overga seg hadde vi ingen grunn til å tro at noe sto og tikket, sier politiadvokat Lothe.

Ifølge lensmann Odd Dale i Askøy er sprengstoffet fraktet til et sikkert oppbevaringssted. Politiet skal nå forsøke å finne ut hvor dynamittkassene stammer fra, men de har sin helt klare mistanke:

– Vi mener at dynamitten ble stjålet fra et annet sted på Askøy lørdag, sier Lothe.

Fryktet liv kunne gått tapt

Politiaksjonen ble satt i gang etter bekymringsmeldinger fra publikum. Da en politipatrulje forsøkte å stoppe bilen 39-åringen og en 36 år gammel mann kjørte, viste 39-åringen fram noe som ble oppfattet som dynamitt. Derfor trakk politiet seg unna før de sendte store mannskaper til mannens bolig.

– Vi fryktet at han ville bruke sprengstoffet til å skade seg selv og andre. Vi fryktet for både hans og andres liv, sier Lothe.

Begge de to mennene er siktet for å ha skaffet og oppbevart dynamitt i den hensikt å begå kriminelle handlinger. De var søndag kveld ikke siktet for tyveri av dynamitten. Politiet ønsker ikke å si hvor dynamitten stammer fra, men legger ikke skjul på at de vil undersøke om alle regler og prosedyrer for oppbevaring av dynamitten ble fulgt i forkant av dynamittyveriet politiet mistenker at de to mennene sto bak.

Mens 39-åringen får psykiatrisk utredning ved Sandviken sykehus, skulle 36-åringen bli løslatt i løpet av søndagskvelden. Politiet avklarte 36-åringens rolle søndag kveld, og mener det verken foreligger fare for bevisforspillelse eller gjentakelse. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus