- Krigen i Afghanistan umulig å vinne

<p class="hidden"> Britiske soldater gransker stedet der en bombe eksploderte i veikanten i Helmand-provinsen i det sørlige Afghanistan sist sommer. Krigen i Afghanistan kan ikke vinnes med militære midler. folk i vesten må være forberedt på en forhandlingsløsning med islamistene i Taliban, sier Storbritannias øverste militære sjef i Afghanistan i et intervju med London-avisen Sunday Times (Arkivfoto: Abdul Qodus, SCANPIX/REUTERS)</p>
 Britiske soldater gransker stedet der en bombe eksploderte i veikanten i Helmand-provinsen i det sørlige Afghanistan sist sommer. Krigen i Afghanistan kan ikke vinnes med militære midler. folk i vesten må være forberedt på en forhandlingsløsning med islamistene i Taliban, sier Storbritannias øverste militære sjef i Afghanistan i et intervju med London-avisen Sunday Times (Arkivfoto: Abdul Qodus, SCANPIX/REUTERS)

<pKrigen i Afghanistan kan ikke vinnes med militære midler. Folk i vesten må være forberedt på en forhandlingsløsning med Taliban, sier Storbritannias øverste militære sjef i Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brigader Mark Carleton-Smith sa i et intervju med avisen Sunday Times søndag at hvis talibanlederne er villige til å forhandle, kan det være nøyaktig det som trengs for å få slutt på krigen. Afghanistans forsvarsminister er svært skuffet over den britiske offiserens uttalelser.

– Vi kommer ikke til å vinne denne krigen. Det handler nå om å få opprøret redusert til et omfang der det ikke utgjør noen strategisk trussel og kan bli håndtert av den afghanske regjeringshæren, framholdt Carleton-Smith.

Skuffet

– Dette får stå som denne offiserens personlige mening. Den afghanske regjeringens og hele verdenssamfunnets hovedmål er å nedkjempe terroristene i Taliban, svarte Afghanistans forsvarsminister Abdul Rahim Wardak ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Wardak ville ikke si om han mener britene har valgt riktig eller gal strategi for sin kamp mot Taliban i operasjonene i Helmand-provinsen sør i Afghanistan. I løpet av de siste månedene er 32 britiske soldater drept og 170 såret i Helmand.

Brigader Carleton-Smith sa i sitt intervju med Sunday Times at konflikten i Afghanistan bør løses ved forhandlingsbordet. – Hvis Taliban er villig til å sette seg ned og snakke, er det akkurat det vi trenger, framholdt han.

Tatt

Samtidig som den britiske Afghanistan-sjefen kom med sine pessimistiske opplysninger, meldte ledelsen for de vestlige styrkene i landet at en framtredende talibanleder er tatt til fange. Mulla Sakhi Dad ble pågrepet uten at det ble avfyrt ett skudd.

Han og en annen talibanaktivist ble oppdaget i en leir i Uzurgan-provinsen sør i landet sist onsdag, het det i en kunngjøring fra ISAF-styrken søndag. Sakhi Dad skal ha nær kontakt med Talibans nestkommanderende, mulla Berader Akhund.

Sakhi Dad skal ha vært leder for «et betydelig antall talibankrigere». Ifølge ubekreftede meldinger skal han også ha vært tatt til fange i 2004, men fikk gå fordi han skulle gjøre et forsøk på å få militsen til å forsone seg med regjeringen i Kabul. (©NTB)

Personvernpolicy