– Man skal ikke tro alt man leser

<p class="hidden">Statssekretær Espen Barth Eide sår tvil om regnestykket. Foto: Scanpix.</p>
Statssekretær Espen Barth Eide sår tvil om regnestykket. Foto: Scanpix.

<pEn fersk prissammenligning kan tyde på at de amerikanske JSF-flyene kan bli tre ganger så dyre som de svenske Gripen-flyene. – Man skal ikke tro alt man leser, sier statssekretær Espen Barth Eide.<

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om jagerflykjøpet
•Norge skal anskaffe inntil 48 kampfly som skal erstatte dagens F-16-flåte.
•Det er to konkurrenter: svenske JAS Gripen og amerikanske F-35 Lightning II (JSF).
•Regjeringen skal bestemme seg før årsskiftet. (©NTB)

Det var Aftenposten som søndag presenterte en prissammenligning av de to flytypene som kjemper om en gigantkontrakt med Norge, svenske JAS Gripen og amerikanske F-35 Lightning II (JSF). Norge skal anskaffe inntil 48 kampfly som skal erstatte dagens F-16-flåte.

Sammenligningen kan tyde på at totalprisen for 48 JSF-fly fra USA kan bli hele 60 milliarder kroner, 20 milliarder mer enn det norske myndigheter anslår og tre ganger så mye som svenske JAS Gripen. Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet advarer mot å ta slike tall for god fisk.

– Det kommer til å komme mange utsagn og påstander i mediene i tiden framover, og de vil slå i mange retninger. Det er veldig mange midler involvert, og det er mange sterke interessenter. De kan være interessert i både å styrke seg selv og svekke andre. Derfor skal man ikke tro alt man leser, sier Barth Eide til NTB.

Hemmelig

Til nå har prisen på de to flyene vært en godt beskyttet hemmelighet. Verken norske myndigheter eller produsentene har villet gå ut med prisen på anbudet, som ble innlevert i april i år. Barth Eide understreker at regjeringen ikke har noe imot at pristilbudene gjøres kjent, men at det er produsentenes oppgave.

– Vi har aldri bedt dem om å holde hemmelig hvilken pris de har gitt oss. Men JAS Gripen og JSF-programmet er inne på mange markeder, og det er ikke vår oppgave å si noe om prisen. Som i en bilforretning er det selgerens og ikke kundens jobb, sier statssekretæren.

Regjeringen skal etter planen bestemme seg for hvilket fly Norge skal kjøpe innen nyttår. Da vil også prisen bli gjort kjent i en stortingsmelding.

Full oversikt?

Ved siden av operasjonelle krav og industrideltakelse er pris en helt sentral del av arbeidet fram mot avgjørelsen tas i løpet av de neste snaue tre månedene. Men vil regjeringen klare å få full oversikt over totalprisen, med levetidskostnader og det som i dag er en hel katalog full av usikkerhetsmomenter?

– Vi jobber grundig med å få mest mulig klarhet i usikkerhetsmomentene og hva prisen innebærer. Det er alltid en del med liten skrift, som er selve forutsetningen for disse prisene. Det er heller ingen hemmelighet at noen av forutsetningene for prisene er utenfor produsentenes kontroll. Det kan blant annet være kurssvingninger og hvor mange fly som blir kjøpt av andre land. Men jeg er trygg på at vår analyse gjøres på en skikkelig måte, sier Barth Eide.

Israel og Ungarn

Ifølge Aftenposten avslører amerikansk lovgiving og et ønsket salg til Israel av 75 fly, en totalpris på 202,66 millioner dollar per fly. Hvis denne prisen er den samme som Norge må ut med, betyr det at de 48 flyene kan koste rundt 58 milliarder kroner etter dagens dollarverdi.

Samtidig har det lekket ut at Gripen kostet Ungarn rundt 68 millioner dollar (410 millioner kroner) stykket, alt inkludert. Dette flyet er en annen versjon enn den Norge overveier, men dersom prisen er lik, vil 48 norske fly koste snaut 20 milliarder kroner, om lag en tredel av prisen for JSF. (©NTB)

Personvernpolicy