Meny

Ønsker Tiki-effekter til utstilling

Tiki kulturen tok av da Amerikanske soldater kom hjem fra Stillehavet og brakte med seg souvenirer og smaker fra Hawaii og andre øyer i området. Foto: Kon-Tiki museet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du såkalte Tiki-effekter å låne bort, kan du være med på neste sommers utstilling på Kon-Tiki Museet i Oslo.

Thor Heyerdahls verdenskjente ekspedisjoner har begeistret en hel verden og irritert mange forskere. Mest kjent er nok Kon-Tiki-ekspedisjonen hvor publisiteten nådde alle verdenshjørner.

Boka om ferden er oversatt til mer enn 70 språk, mye takket være filmen om ekspedisjonen, som vant Oscar i 1951.

Tiki-effekten

Like mye omtalt er ikke den såkalte Tiki-effekten. Tiki-kulturen tok av da amerikanske soldater kom hjem fra Stillehavet og brakte med seg suvenirer og smaker fra Hawaii og andre øyer i området. Spesielt populært ble tiki-restauranter og tiki-barer, der mat, drikke og interiør var inspirert av Sydhavet.

I Norge var det særlig Kon-Tiki-restauranten på Sjølyst i Oslo som i mange år eksponerte denne kulturen.

Utstilling 2009

Utstillingen «Tiki Effekten» på Kon-Tiki museet sommeren 2009 skal vise hvordan fenomenet oppsto og hvordan det spredde seg.

Kon-Tiki Museet håper det rundt i norske hjem ligger effekter fra 1950- og 1960-tallet, enten fra Norge eller fra norske sjømenn som har vært på reise. Disse effektene ønsker Kon-Tiki Museet å låne. Eierne vil bli invitert til åpningen av utstillingen.

Effektene kan dreie seg menyer, cocktailpinner, og fyrstikkesker fra Kon-Tiki-restauranten på Sjølyst eller fra andre tiki-barer og restauranter rundt omkring i verden.

Effektene kan også være modeller av Kon-Tiki-flåten som folk har laget selv som barn, eller kanskje noen av mange kino- eller reklameplakater for Kon-Tiki-boka og – filmen, eller en av de mange gjenstander, leskedrikker eller sukkertøy som etter hvert bar navnet Kon-Tiki.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus