Premier Leagues mest spennende lag?

<p class="hidden"> John Carew og Ashley Young ruver i Premier League, og leder an for et Aston Villa som er på vei til å bryte seg inn i toppstriden. Foto: Simon Dawson/AP/Scanpix</p>
 John Carew og Ashley Young ruver i Premier League, og leder an for et Aston Villa som er på vei til å bryte seg inn i toppstriden. Foto: Simon Dawson/AP/Scanpix

<pJohn Carew er nøkkelmann på Premier Leagues kanskje mest spennende lag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliardærtider er spennende tider i Premier League. Pengenes innflytelse på fotballen kommer ikke bedre til syne på noen annen fotballarena enn her – til manges forargelse og andres glede.

Klassisk engelsk fotball er en saga blott. Tilbake står ekstrem fotballkvalitet. Og et potensielt større mangfold i toppen. Jo flere milliardærer som dukker opp i ulike klubber, desto større er sjansen for å knekke hegemoniet til ”De fire store”.

To klubber er for øyeblikket innenfor rekkevidde. Steinrike, men uferdige Manchester City. Og rike, men mer velutviklede Aston Villa. Fordi kjøpekraft heldigvis bare er en av mange forutsetninger for suksess, ligger Villa best an.

Martin O’Neill, en offensiv drømmetrio, godt ungdomsarbeid og fotballunderholdning på høyt nivå gjør Aston Villa til Premier Leagues kanskje mest spennende lag.

For norske fotballsjeler kommer det dessuten som bestilt at en av nøkkelspillerne heter John Carew.

Norges beste spiller de siste årene scorer mål på bestilling, og så lenge han gjør det, i tillegg til å være fotballbryter, er han i verdensklasse. Carew har tatt nye steg i Aston Villa, som den sentrale i et angrep som liker å fosse fremover.

Med seg har han Ashley Young og Gabriel Agbonlahor. Begge er engelske, de har begge slått igjennom som unge i Aston Villa, de har fart, kreativitet og målscorerevner – og de representerer således det mest spennende ved dagens Aston Villa: Satsningen på unge, britiske spillere, angrepsstyrken og optimismen.

Her er noen grunner til å lansere Villa som en medaljekandidat de kommende sesongene. Med Martin O’Neill i sjefsstolen har klubben en lagbygger, som har en merittliste som sier suksess. Han har bygget en bred tropp, innført en spillestil som for en stor del lykkes, som kjennetegnes av optimisme og underholdning. Og angrepsspillerne han har til rådighet, holder toppnivå i Premier League.

Da gjenstår forsvarsarbeidet.

I fjor slapp Villa inn minst femten mål for mange for å hevde seg i medaljekampen. Det skyldes det delvis spillermateriellet, delvis spillestilen.

Martin O’Neill må finne balansen i laget, og da trengs ikke bare kløkt, men også riktige spillere.

Til rådighet har han mye penger. I løpet av sommeren brukte Villa over 400 millioner kroner netto på overganger. Med styreformann og mangemilliardær Randy Lerner i ryggen øker mulighetene til å sette sammen et stabilt, gjennomarbeidet lag. Ikke bare gjennom spillerkjøp, men også ved å beholde stjerner som Young, Agbonlahor og Barry.

Kjøpekraft er en nøkkel på sikt. Det samme er ungdomsarbeidet.

Ungdomslaget vant serien i fjor, og klubbens ungdomsavdeling virker, sammen med Manchester Citys, som ligaens beste. Å kunne produsere egne spillere som tåler fast Premier League-spill, blir stadig vanskeligere, men desto viktigere for en klubb som tross alt sliter med tilgangen til det ypperste spillermarkedet.

Og ikke minst bevarer det en identitet.

Inntil Villa tetter forsvaret og forankrer en vinnerkultur, kan både Manchester City og andre ha tatt svære steg. Premier League er forholdsvis uforutsigbar for tiden. Og underholdende.

Enda mer underholdende blir det kanskje når et lag bryter ”De fire stores” hegemoni. Nå ligger Aston Villa best an.

Chelsea–Aston Villa, 16.00

Personvernpolicy