Meny

JSF tre ganger så dyr som svenske JAS Gripen

En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter / JSF - F-35 ble i juni i år vist fram på Bodø lufthavn under Bodø Airshow. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisen for 48 JSF-fly fra USA kan komme på 60 milliarder kroner.

Oslo (NTB): Amerikanske tall avslører at totalprisen for 48 JSF-fly fra USA kan bli hele 60 milliarder kroner, 20 milliarder mer enn det norske myndigheter anslår og tre ganger så mye som svenske JAS Gripen.

Norge skal anskaffe inntil 48 kampfly som skal erstatte dagens F-16-flåte. To fly deltar i konkurransen, svenske JAS Gripen og amerikanske F-35 Lightning II (JSF).

Til nå har prisen på de to flyene vært en godt beskyttet hemmelighet. Verken norske myndigheter eller produsentene har villet gå ut med prisen på anbudet, som ble innlevert i april i år.

Men amerikansk lovgiving og et ønsket salg til Israel av 75 fly avslører totalprisen på én JSF, alt inkludert: 202,66 millioner dollar.

Det betyr at de 48 flyene Norge ønsker å kjøpe kan koste 9,72 milliarder dollar. Dette tilsvarer rundt 58 milliarder kroner etter dagens dollarverdi, skriver Aftenposten.

Samtidig har det lekket ut at Gripen kostet Ungarn rundt 68 millioner dollar (410 millioner kroner) stykket, alt inkludert.

Selv om Ungarn har kjøpt en annen versjon enn den Norge overveier, kan prisen gi en pekepinn på tilbudet fra Sverige: i alt 20 milliarder kroner, nesten en tredel av prisen for JSF.

Dette beløpet er indirekte bekreftet av SAAB ved at selskapet har anslått mulige industriprosjekter i Norge til om lag 40 milliarder kroner, angivelig det dobbelte av hva flyene koster.

Regjeringen skal etter planen bestemme seg for hvilket fly Norge skal kjøpe innen nyttår. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus