Meny

Krever enerett til egen musikk

Fra venstre: Thom Yorke i Radiohead, Ricky Wilson i Kaiser Chiefs, Robbie Williams, Fran Healy i Travis, Richard Ashcroft i The Verve og Bruce Dickinson i Iron Maiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 60 av Storbritannias største musikkartister går sammen i kampen for at artistene selv, og ikke plateselskapene, skal ha kontroll over musikken sin - i en digital tidsalder.

Noen av de som er med

The Verve

Travis

Organisasjonen Featured Artists’ Coalition (FAC) vil formelt bli stiftet i Manchester søndag.

Radiohead, Robbie Williams og Kaiser Chiefs er blant de mer enn 60 grunnleggerne av Featured Artists' Coalition.

- Det er på tide at artistene snakker med en sterk, kollektiv stemme for interessene sine, sier Brian Message, co-manager for Radiohead og artisten Kate Nash.

Går mot plateselskapene

Gruppen vil at musikerne heller enn plateselskapene skal ha kontroll over rettighetene til musikken deres. De sier også at ny teknologi endrer musikkindustrien raskt, og artistene ofte blir utelatt idet musikken deres blir distribuert på internett og i mobiltelefonnettverk.

- FAC skal hjelpe alle artister, unge og gamle, berømte eller ukjente, og drive igjennom etterlengtede endringer i musikkbransjen. Det vil være bra både for artistene og for deres publikum, sier talsmannen Brian Message som er manager for Radiohead og Kate Nash.

Snur trenden

Stadig flere artister har den siste tiden brukt internett for å få musikken sin fram direkte til publikum, uten å gå veien om et plateselskap. Timbuktu skapte overskrifter da han la ut sin singel på det svenske fildelingsstedet The Pirate Bay.

Radiohead utga albumet «In Rainbows» på bandets nettside , mens Oasis tilbyr sitt nye album, «Dig Out Your Soul» på nettstedet MySpace før den offisielle utgivelsen.

Metallica erklærte nylig at de har gitt opp krigen mot fildeling, og legger nå selv ut nye låter på nettet. Marillion gjør sitt nye dobbeltalbum fritt tilgjengelig på fildeingsnettverkene, og Duffy mener fildeling er fantastisk.

Du kan lese mer om organisasjonen her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus