Actis-leder vil ha vekk bingoautomatene

Illustrasjonsfoto: Scanpix.
 Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBingoautomatene må vekk, mener Actis-styreleder Dag Endal. Han venter et utspill fra Kulturdepartementet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Rusomsorg finansieres med spill
Flere rusorganisasjoner som gjennom organisasjonen Actis kjemper mot spilleavhengighet, tjener selv millioner på spill på bingoautomater.
Tall fra Lotteritilsynet viser at organisasjonene hittil i år har fått inn 1,4 millioner kroner på slik virksomhet, melder NRK.
Motorførernes Avholdsforbund er en av organisasjonene som tjener penger på bingospill, men organisasjonen vil nå vurdere bruken av spillene på nytt. (©NTB)

Actis er samarbeidsorgan for organisasjoner innen rusomsorgen, og Endal registrerer at medlemsorganisasjonene, som daglig kjemper mot spilleavhengighet, selv tjener store summer på bingoautomater.

– Vi har tatt fatt i saken. Det er skaffet dokumentasjon, og vi ser at noe må gjøres. Men den viktigste løsningen ligger på politisk nivå for å få slutt på alle automater, sier Endal til NTB.

1,4 millioner

Tall fra Lotteritilsynet som NRK har gjengitt, viser at rusorganisasjonene hittil i år har fått inn 1,4 millioner kroner på slik virksomhet. Dette er omtrent 50 prosent mer enn det slike organisasjoner fikk inn i hele 2007.

Paraplyorganisasjonen Actis har gjentatte ganger markert seg som en sterk kritiker av at humanitære organisasjoner mottar midler for spilleautomater, fordi den mener at automatene ødelegger og splitter familier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At organisasjonene vil miste en inntektskilde, blir likevel ingen løsning for de spilleavhengige. Det er like mange automater for det. Å få dem vekk er den egentlige løsning. Departementet er klar over forholdet og har saken til vurdering. Tidligere er den lagt vekk, men nå venter vi et utspill i høst, sier Dag Endal til NTB.

Kan ikke instruere

Generalsekretær Anne-Karin Kolstad i Actis beklager situasjonen, men peker på at Actis ikke har noen instruksjonsmyndighet overfor sine medlemsorganisasjoner.

Alle medlemsorganisasjonene i Actis fattet i 2006 en felles resolusjon om ikke å motta penger fra spilleautomater, men den gikk ikke på bingoautomater, påpeker Endal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden har flere av organisasjonene økt sine inntekter fra bingoautomater, og i løpet av inneværende år har nye rusorganisasjoner begynt å motta penger fra disse automatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlege og psykiater Hans Olav Fekjær, som er rådgiver for Actis, er kritisk til at spesielt avholds- og rusorganisasjoner mottar penger på spilleautomater, blant annet fordi det gjentatte ganger er påvist kobling mellom spilleavhengighet og rusproblematikk.

Fekjær klandrer ikke organisasjonene som kastet seg inn i bingo- og annen spillevirksomhet på 90-tallet, men i dag burde de vite mer om avhengigheten som skapes, mener han.

Få kvaler

Nestleder i organisasjonen Pårørende til Spilleavhengige, Hilde Sjem, sier til NRK at det er kynisk av Actis’ undergrunnsorganisasjoner å motta disse pengene.

Knut T. Reinås i Forbundet mot Rusgift sier at forbundet for så vidt trenger pengene, men ønsker bare å motta penger fra ordinær bingo og ikke fra bingoautomater. Men det virker vanskelig å reservere seg mot å motta penger fra deler av driften, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette tilbakeviser Rune Steffens i O. Kristoffersen Bingodrift AS, som blant annet driver Furuset Bingo og Grønland Bingo, der majoriteten av organisasjonene henter inntekter.

– Det er ikke vanskelig å dele opp og skille ut inntekter fra ordinær bingodrift dersom noen av organisasjonene bare ønsker penger derfra. Men det har vi ikke fått spørsmål om, sier Steffens. (©NTB)