Meny

Baobab: Afrikansk frukt til europeiske butikker

Frukten fra «Livets tre» kommer til Europa. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den smaker godt, er svært næringsrik og fører ifølge folketroen døde høvdingers ånd videre til nye generasjoner. Nå er frukten av det afrikanske baobabtreet snart å finne i europeiske butikker.

Baobabfrukten
•Baobabtreet, med oppsvulmet stamme og knudrete greiner, er et vanlig syn i det sørlige, østlige og vestlige Afrika. Det kalles også «apetre» og «livets tre».
•Mange afrikanere mener baobabfrukt har sterk helsebringende virkning, og behandler trærne med stor respekt. Frukten gir mat og medisin, og barken blir til tauverk og klær.
•Stammen på et fullt utvokst baobabtre kan ha en omkrets på 20 meter, og treet kan bli opp til 30 meter høyt. Trærne lever vanligvis i rundt 500 år, men kan bli langt eldre – kanskje helt opp til 5.000 år.
•Om høsten feller baobabtrærne løvet, og det er i vinterhalvåret at treet har sitt mest karakteristiske utseende. Det kan da virke som om det står opp ned, for de bladløse greinene minner om røtter.
•EU-kommisjonen godkjente i juli baobabfrukten for salg som matvare. Dermed kan den snart bli å finne i europeiske supermarkeder.
(Kilder: Reuters, WWF) (©NTB)

Utallige generasjoner av landsbyfolk i Senegal har visst om baobabfruktens helsebringende virkning. Men først i år har EU-kommisjonen gitt importtillatelse for slik frukt, og dermed åpnet et nytt og gigantisk marked for flere millioner fattige afrikanere.

– Mulighetene er enorme. Vi er temmelig sikre på at dette vil gi betydelige inntekter til produsenter på landsbygda, sier Dr. Lucy Welford i handelsorganisasjonen PhytoTrade Africa.

Ulik bruk

Smaken kan minne om grapefrukt, sier Welford, som tror baobabfrukten kan bli brukt som tilsetning til leskedrikker og godterier av det sunnere slaget. Iskrem og bakerivarer er andre mulige bruksområder for frukten.

Den senegalesiske bonden Aloyse Tune er ikke i tvil om at folk har godt av å spise produkter fra «apetreet», som er det lokale navnet på baobabtrær. – Man spiser frukten hvis man har vondt i magen, og bladene hvis man er trett, forklarer han.

Ved å presse frøene kan man produsere olje, og barken kan brukes til tauverk. Tune pleide å selge frukten på det lokale markedet, men for tre år siden begynte han å levere til et italiensk firma som eksporterer baobabprodukter fra Senegal.

Penger til skole

Dette gir ham inntekter som kommer svært vel med for ham og familien hans i Fandene i det vestlige Senegal. – Takket være disse pengene kan jeg sende barna mine på skolen, sier Aloyse Tune til nyhetsbyrået AFP.

Faren for produksjonssvikt er heller liten: Et baobabtre lever vanligvis i rundt 500 år, og det antas at enkelte trær er blitt hele 5.000 år gamle. Mange afrikanere betrakter og behandler de karakteristiske trærne med en respekt som grenser til ærefrykt.

I Senegal ble døde høvdinger og skalder lenge gravlagt innhyllet i bark fra baobabtrær. Frukten har ikke bare vært brukt som mat, men også som folkemedisin, og er blant annet blitt gitt til barn som lider av væskemangel. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus