Disse avgjør OL-søknaden

Idrettsstyret består av (bak fra v): Bjørn Omar Evju, Bodil Heskestad, Geir Knutsen, Karette M. Wang Sandbu, Jorodd Asphjell, Camilla K. Haugsten, Terje Wist.Foran fra v: Geir Kvillum, Odd-Roar Thorsen, Tove Paule, Børre Rognlien, Aslak Heim Pedersen. Ikke tilstede: Gerhard Heiberg. Foto: Norges Idrettsforbund
Idrettsstyret består av (bak fra v): Bjørn Omar Evju, Bodil Heskestad, Geir Knutsen, Karette M. Wang Sandbu, Jorodd Asphjell, Camilla K. Haugsten, Terje Wist.
Foran fra v: Geir Kvillum, Odd-Roar Thorsen, Tove Paule, Børre Rognlien, Aslak Heim Pedersen. Ikke tilstede: Gerhard Heiberg. Foto: Norges Idrettsforbund
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIdrettspresidenten tror et OL-nei til Tromsø vil stoppe planene om en ny søknad for 2022. Vegard Ulvang derimot, tror et nei til 2018 ikke er til hinder for å prøve igjen i 2022 eller 2026.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstkommende mandag skal Idrettsstyret i et ekstraordinært møte avgjøre om de skal gå videre med Tromsøs OL-søknad.

Enkelte styremedlemmer TV 2 Sporten har kontaktet, er sjokkerte over Tromsøs feilberegninger. Andre mener beløpet er langt over smertegrensen.

Paule har liten tro på et fortsatt ja til Tromsø 2018.

- Det er ikke helt usannsynlig, men det heller nok mest andre veien, sier hun til TV 2 Sporten.

Paule sier hun ikke vil ha noen debatt på møtet om Norge skal søke OL eller ikke. Møtet skal i sin helhet bestemme om idrettsstyret skal gå videre med Tromsøs søknad.

- Den skal få en grundig og god behandling, lover Paule.

Men det spørs om det blir nødvendig for politikerne å ta stilling til en søknad om OL i Tromsø i 2018. Eller rettere sagt til en statsgaranti for OL.

Sjokktallene som ble presentert tidligere denne uka i den såkalte kvalitetssikrings-rapporten, viser nemlig en fordobling av utgiftene til et eventuelt OL i Tromsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Netto må Staten ut med over 19 milliarder kroner. Dessuten må idretten på egen kappe ta hele 850 millioner av utgiftene til nye OL-anlegg.

Dette er tall som har fått selv de mest entusiastiske OL-tilhengerne til å bli bleke om nebbet.

Og folkeviljen er tilsynelatende klar:

I en fersk meningsmåling gjort for Aftenposten, konkluderes det med at bare 19 prosent mener at Staten bør gi den statsgarantien som idrettsforbundet er avhengig av for å kunne søke. 66 prosent sier nei, mens 15 prosent vet ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere politikere har allerede signalisert at de vil si nei. Klarest er holdningen fra Framskrittspartiet, som bastant avviser tanken om statsgaranti til OL.

Men også innen idretts-Norge er skepsisen blitt stadig større.

Mye tyder på at idrettsstyret sier nei til Tromsø — og dermed en norsk OL-søknad på mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisen Nordlys er det nå kun to av de i alt 12 som sitter i idrettsstyret, som vil støtte Tromsø. Det er Odd Roar Thorsen og Geir Knutsen.

De øvrige Tromsø-tilhengerne i styret vil trolig stemme nei. Motstanderne har neppe endret mening etter at kvalitetssikrings-rapporten ble lagt fram.

Idrettspresident Paule tror at et OL-nei nå vil stoppe planene om en ny søknad i 2022.

Men hun understreker overfor avisa Nordlys at det er hennes personlige mening. Uttalelsen er like fullt oppsiktsvekkende. Den stopper nemlig Oslos planer om å søke lekene dersom Tromsø får nei fra idrettsstyret.

- Vi hadde en OL-debatt om 2014 og vi har hatt en debatt om 2018. Slike debatter kan vi ikke ha hvert fjerde år. Det kreves både tid og ressurser. Derfor må vi vente noen år, fortsetter Paule.

Tromsø-tilhengeren Vegard Ulvang er uenig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et godt prosjekt som jeg har troen på, og som norsk idrett trenger. Enten det er i 2018, 2022 eller 2026, sier Ulvang til Nordlys.

Terje Wist fra Levanger er med i Idrettsstyret, og sannsynligvis representativ for flere, når han sier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ble overrasket da jeg hørte sluttsummen. Det er klart at jeg tviler, selv om jeg møter med åpent sinn. Jeg er for OL, men ikke for enhver pris. Kanskje skulle OL-prosjektet vært kvalitetssikret på et tidligere tidspunkt, sier Wist.

- Jeg tror dette var spikeren i kista, sier styrekollega og leder i Sør-Trøndelag idrettskrets, Jorodd Asphjell, til VG Nett.

Det er disse 12 i Idrettsstyret som skal avgjøre OL-saken:

President: Tove Paule, 1. visepresident: Odd-Roar Thorsen, 2. visepresident: Børre Rognlien, Styremedlemmer: Geir Knutsen, Bodil Heskestad, Terje Wist, Aslak Heim Pedersen, Camilla K. Haugsten, Jorodd Asphjell, Karette M. Wang Sandbu, Geir Kvillum. Dessuten sitter Gerhard Heiberg (IOC-representant) og Bjørn Omar Evju (ansattes representant) i styret.