Sju drept i eksplosjon i Sør-Ossetia

<pSju russiske soldater ble drept da en bilbombe eksploderte like ved Russlands militærhovedkvarter i den georgiske utbryterregionen Sør-Ossetia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Sør-Ossetia

*Region som formelt tilhører Georgia, men som i praksis har vært selvstyrt siden begynnelsen av 1990-tallet.

*Ligger nord i Georgia og grenser mot den russiske republikken Nord-Ossetia.

*Ble utsatt for et georgisk angrep i august, men fikk støtte fra Russland og tvang de georgiske soldatene ut av området.

*Er anerkjent som uavhengig stat av Russland, men eksperter antar at regionen har små muligheter til å klare seg økonomisk uten omfattende russisk støtte.

*Sør-Ossetias har omkring 100.000 innbyggere, og Tskhinvali er regionens hovedstad.

(Kilde: NTB)

– Sju tjenestemenn ble drept og sju ble såret, sier generalmajor Marat Kulakhmetov, som er sjef for den russiske fredsbevarende styrken i Sør-Ossetia.

Ifølge en kilde i det russiske utenriksdepartementet står «krefter som forsøker å destabilisere situasjonen i regionen» bak fredagens angrep.

Georgia avviser at landet har noe som helst med bilbomben å gjøre.

– Dette er en provokasjon som skal bidra til at russiske styrker forblir i Georgia, sier Sjota Utiasjvili, talsmann for Georgias innenriksdepartement.

– Konfiskert bil

En talsmann for separatistregjeringen i Sør-Ossetia opplyser til det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass at en bil fylt med sprengstoff eksploderte rett ved det russiske militærhovedkvarteret i Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali.

Kjøretøyet var tidligere blitt konfiskert fra den georgiskbefolkede landsbyen Disevj fordi det ble benyttet til våpentransport, ifølge det sørossetiske nettstedet www.cominf.org.

Kjøretøyet sto parkert like ved militærhovedkvarteret da det eksploderte.

Sør-Ossetias president Edvard Kokoitij mener angrepet var planlagt av Georgias departement for nasjonal sikkerhet.

Anerkjent som stat

Sør-Ossetia var sentrum for den fem dager lange krigen mellom Georgia og Russland i august.

Georgia forsøkte med militære midler å ta kontroll over utbryterregionen, som på papiret tilhører Georgia, men i praksis er selvstyrt. Men Russland grep inn på sørosseternes side og tvang georgierne til retrett.

I etterkant har Russland anerkjent Sør-Ossetia og en annen georgisk utbryterregion, Abkhasia, som uavhengige stater. Anerkjennelsen er møtt med krass kritikk fra Vesten.

EU-observatører

EU utplasserte denne uken sin ubevæpnede observatørstyrke i Georgia. Den skal overvåke at de to landene følger forpliktelsene i våpenhvileavtalen som ble forhandlet fram av EU og inngått i august.

Avtalen innebærer blant annet at alle russiske styrker skal være ute av de såkalte buffersonene rundt utbryterregionene innen 10. oktober.

Flere tusen russiske soldater er dessuten fortsatt utplassert inne i selve utbryterregionene. Det var noen av disse som ble rammet av fredagens bilbombe.

I Sør-Ossetia oppholder også flere tusen tungt bevæpnede sørossetiske opprørsstyrker seg. (©NTB)

Personvernpolicy