Hiv kan ha eksistert i 100 år

En frivillig helsearbeider deltar i en kampanje for økt bevissthet om aids i Chandigarh nord i India. Foto: Scanpix
En frivillig helsearbeider deltar i en kampanje for økt bevissthet om aids i Chandigarh nord i India. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn gammel prøve av menneskelig vev innkapslet i parafinvoks skaper ny debatt om historien til aids. For prøven kan være beviset for at hiv-viruset har smittet mennesker i minst 100 år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aids ble først påvist blant unge, homofile menn i USA i 1981. Men forskere er nå sikre på at viruset som utløser den dødelige tilstanden, eksisterte lenge før dette, heter det i en artikkel i vitenskapstidsskriftet Nature.

Teorien bygger på analyser av en biopsi – en vevprøve – tatt fra en afrikansk kvinne for nesten 50 år siden. Prøven, som er bevart ved universitetet i Kongos hovedstad Kinshasa, viser genetiske spor av hivviruset.

Spor

Tidligere har man funnet lignende spor i blodprøve fra en mann, også han fra Kinshasa, som ble tatt i 1959 og senere fryst ned. – Dette var den gang vår eneste innsikt i aids-epidemiens eldste historie, sier den amerikanske forskeren Michael Worobey.

Han har brukt mange år på å studere fragmenter av virus fra medisinske arkiver og mer uvanlige kilder. Målet har ifølge nyhetsbyrået AP vært å finne ut når hiv-viruset tok spranget fra sjimpanser og over til mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye biologiske metoder har nå gjort det mulig å analysere prøven ved universitetet i Kinshasa grundigere enn før. Biten med parafinvoks viste seg å være noe bortimot en tidsmaskin, og brakte forskerne lenger tilbake i tiden enn de hadde forestilt seg.

Århundre

De har hentet ut prøver av arvestoffet DNA fra hiv-restene i vevet i voksbiten. Ved hjelp av disse prøvene har de så laget et utkast til kart over hiv-virusets utvikling, og på den måten funnet ut at virusets historie går tilbake et århundre eller mer.

– Vi har greid å danne oss et foreløpig bilde av den lange historien bak virusets utvikling i de midtre delene av Afrika, sier Michael Worobey. Han har også en mulig forklaring på hvorfor viruset ikke utløste en aidsepidemi allerede for 100 år siden.

Lokalbefolkningen i Afrika hadde den gang mindre kontakt med omverdenen, og viruset holdt seg der det var. Først langt senere spredte det seg til landsbyer og byer, og derfra over landegrensene og til andre kontinenter. (©NTB)