Meny

- Bruk av vektere er et problem

Jussprofessor mener at vektere verken har myndighet eller kompetanse til å drive ordinær ordenstjeneste. Her ser vi Securitas-vektere som pågriper en mann mann som angivelig skal ha nasket en salat fra en 7-eleven-butikk. Foto: Andreas H. Lunde / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jussprofessor mener at bruken av vektere er et problem.

Professor Henry John Mæland ved Universitetet i Bergen er skeptisk til at vektere overtar flere og flere politioppgaver.

- Den utvidete bruken av vektere er et problem når de går inn og overtar politioppgaver. Det er en vanskelig grenseoppgang, men i utgangspunktet har ikke vektere større myndighet enn deg og meg, sier han til ABC Nyheter.

Bakgrunnen for uttalelsen er at politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, er sterkt kritisk til bystyrets forslag om å sette inn vektere på Grünerløkka i Oslo. Han setter spørsmålstegn ved lovligheten og foreslår alternative tiltak, ifølge NTB.

I et brev til bystyrets finanskomité reagerer politimesteren sterkt på forslaget om å sette inn vektere som et trygghetsskapende tiltak ved Akerselva og nedre del av Grünerløkka i Oslo.

Gjengedal understreker at «vektere har ikke større adgang til å bruke fysisk makt mot personer enn det enhver annen privatperson har», og er redd at patruljerende vektere vil skape forventninger om «at vektere skal gripe inn i situasjoner de ikke bør gripe inn i, og med virkemidler de ikke har lov til å bruke», skriver han.

Dette imøtekommes av Mæland

- Det er mange oppgaver en vekter ikke kan utføre, og loven gir ikke en vekter større myndighet enn oppdragsgiveren selv. De har verken myndighet eller kompetanse til å drive ordenstjeneste.

- Du kan ikke sette dem til ordinær ordenstjeneste. Det er klart at de kan forsvare sin oppdragsgivers eiendomsrett på samme måte som eier selv, men de kan altså ikke utføre ordinær ordenstjeneste.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus