Disse gutta bor i matskapet ditt

<div class="objectType-bilde" style="margin-bottom: 9px; margin-top: -3px"><div>Dette er den vanligste melbillen i Norge: Brunsvart melbille, eller <em>Tribolium destructor</em> på latinsk.</div></div>
Dette er den vanligste melbillen i Norge: Brunsvart melbille, eller Tribolium destructor på latinsk.

De elsker frokostblandinger ... gjør du?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik blir du kvitt melbillene:
  • Kast selektivt, du trenger ikke kaste alt du har i skapet selv om du har funnet melbiller i frokostblandingen.
  • Erter og bønner er eksmepler på trygge matvarer som skadedyrene ikke lever på.
  • Kast gamle matvarer.
  • Pakk det du ikke finner tegn til skadedyr i, i poser eller tette bokser, og følg med utviklingen med jevne mellomrom.
  • Bruk gjerne støvsuger i sprekker og åpninger, hvor larver kan gjemme seg. Vask skapet/skuffen.
  • Skadedyrene kan bekjempes uten gift: Sett frem en skål med rosiner, mandler, nøtter og havregryn der skadedyrene ble funnet. Dyrene vil tiltrekkes "godteriskålen" og legge egg der. Sett så skålen i fryseren etter to-tre dager, og sett en ny skål inn i matskapet. Etterhvert blir du slik kvitt uttøyene, og det er rensligere enn å spraye gift i matskapet.

DinSide - Vi har brunsvart melbille, stor melbille, sagtannet melbille, rismelbille og kastanjebrun melbille. Dette er tørrvaredyr som klarer seg uten vann. Alle, bortsett fra stor melbille, finnes ikke i norsk natur; de andre kommer fra tørrere strøk, sier Preben Ottesen ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Fleskeklanner (Foto: Julius Kühn-Institut )Fleskeklanner (Foto: Julius Kühn-Institut )Den store melbillen er den eneste av disse kjøkkengjestene som kommer på besøk fra naturen. Den flyr gjerne inn gjennom et åpent vindu, og slår seg ned i kjøkkenskuffen din. Den blir nemlig tiltrukket av kjøkkenlukter.

De andre melbillene kommer seg derimot inn på kjøkkenet ditt, og ned i melskuffen, via andre veier.

- Du kan ha fått dem med deg fra butikken, eller den kan komme fra naboen dersom du bor i leilighet, eventuelt kommer den seg inn på andre måter. Mange av disse flyr ikke, så de må komme seg inn på andre måter, sier Ottesen.

Den brunsvarte melbillen er den vanligste av disse i norske hjem, ifølge skadedyrforskeren.

Billene elsker disse matvarene

De kalles gjerne melbiller, men det er ikke kun hvetemelet ditt som er utsatt.

- Dyrefôr er spesielt utsatt, som tørrfôr til hund og katt. Frokostblandinger med forskjellige ingredienser som nøtter, rosiner, havregryn, korn og forskjellig, liker de også godt. Denne typen sammensatte produkter øker risikoen for forurensning av dyr, forteller Preben Ottesen.

Sagtannet melbille (Foto: Julius Kühn-Institut )Sagtannet melbille (Foto: Julius Kühn-Institut )- Det var også noen tilfeller av melbiller i sjokolade med nøtter for noen år tilbake. Det er ikke sjokoladen de spiser, men nøttene de er ute etter, fortsetter han.

Tvil om hva som bor i kjøkkenskuffen? Har du funnet uidentifiserte dyr i kjøkkenskuffen, og er i tvil om hva dette egentlig er og kvordan du skal bli kvitt utøyet? Du kan sende prøve av dyret til analyse hos Folkehelseinstituttet. Dette koster 150 kroner pluss moms, og du får da navnet på den ubudne kjøkkengjesten, samt et faktaark som forteller hva det er og hva du kan gjøre for å bli kvitt hele slekten.

Melbiller ligger ifølgeOttesen på topp fem-lista over hvilke dyr de får inn til analyse på Folkehelseinstituttet.

Du kan nemlig som privatperson sende inn eksemplarer av ubudne kjøkkengjester, dersom du ønsker det. Grunnen til at folk ønsker å sende inn dyr til analyse, kan være for å finne ut om det er skadedyr eller ikke.


- Brødbille og stripet borebille er for eksempel veldig like å se på. Det kan være at noen har hatt et skadedyrfirma på besøk, som har sprayet halve huset på grunn av borebiller, og så lurer man på hvorfor de ikke forsvinner. Også viser det seg at det egentlig er snakk om brødbiller, sier Ottesen.


I slike tilfeller kan det kanskje være lurt å analysere skadedyret, før man kaller inn kavaleriet med kjemiske midler, som også koster endel penger.


Det er flere enn melbillene som fester i melposen Dersom du tror at det kun er melbiller som går i tørrvarene dine på kjøkkenet, kan du tro om igjen.

- Vi har melmøll og mye annet som går i kornvarer, forteller Ottesen. De vi oftest får tilsendt fra publikum, er fleskeklanner og tørrfruktmøll. Fleskeklanneren finnes i norsk natur, og den vil vi aldri bli kvitt. Tørrfruktmøllen er altetende, og lever på tørre matvarer, forteller Ottesen.


Fleskeklanneren er mest aktiv på våren, men ellers er de andre skadedyrene som går i maten vår, mer helårsdyr. De lever i et årstidsløst miljø, med tropetemperaturer året rundt.


- Det har kommet flere matvareskadedyr, som følge av helårsoppvarming med tropeklima året rundt, og som følge av globaliseringen.

Den brunsvarte melbillen kom til Norge i 1943, og det er stadig nye arter som kommer. Det har blitt flere arter, men ikke nødvendigvis flere individer, sier Ottesen. Jeg tror at det generelt sett er midre skadedyr enn tidligere, sier forskeren.

Slik holder du de på avstand

Det er ikke mulig å beskytte seg 100 prosent mot melbiller eller andre skadedyr i melet.


- Man kan selvsagt fryse all mat et døgn før man åpner den, men da skal man være ganske paranoid, sier Ottesen.

Han anbefaler istedet å følge med i matskapet, og til å kaste gamle varer, som for eksempel en halvfull pose mel som har stått bakerst i skapet et par år - eller en rest med tørrfôr til katten eller hunden som blir stående gjenglemt nederst i skapet. Dette bør du kvitte deg med.


- Maisennamel er for eksempel noe vi ser folk kjøper en pakke av, for så å bruke en skje av det én gang, og så blir pakken stående. Dette virker som en magnet på endel skadedyr, og er en god formeringskilde, forteller skadedyrforsker Ottesen.


Dette gjør du Hva gjør du så, dersom du oppdager at frokostblandingen beveger på seg, eller ser at hvetemelet velter opp i svarte arméer, når du åpner melposen? Preben Ottesen råder til å kaste den aktuelle melposen, men vær oppmerksom:


- Man må ikke tro at problemet forsvinner selv om man kaster den posen. Det kan godt finnes larver som ligger bortgjemt, og som venter på å klekke, forteller forsker Ottesen.

Les flere saker om Mat fra DinSide:


Denne maten gjør deg slank


Nå invaderer de hjemmet ditt


Bli slank med nøtter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen
Siste nytt
23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus