Lettede republikanere etter debatten

<p class="hidden">LANDET PÅ BENA: Sarah Palin sammen med baby Trig etter nattens debatt. Foto: AFP / SCANPIX / ROBYN BECK. </p>
LANDET PÅ BENA: Sarah Palin sammen med baby Trig etter nattens debatt. Foto: AFP / SCANPIX / ROBYN BECK.

Spør en republikaner, så vil han svare at Sarah Palin gjorde en god jobb i nattens debatt. Spør en demokrat, så vil han svare at hun ikke er rede til å bli visepresident.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette var alle debatters mor, der den republikanske visepresidentkandidaten, Alaskas guvernør Sarah Palin for alvor skulle vise seg fram som en livgivende, inspirerende og inkluderende leder som sammen med presidentkandidat John McCain skal lede republikanerne til ny seier ved valget i november. Hun gjorde sin del av jobben.


Les også:

Palin er tilbake

Men Palin var likevel langt fra å presentere seg som den myndige og kunnskapsrike kandidaten som verdens mektigste nasjon vil kunne stole på dersom visepresidenten må overta i en nasjonal krise. Hun framsto som en veltalende, selvsikker og dyktig politiker, men ikke en tillitvekkende leder. Til det kjente vi igjen for mange av hennes innstuderte argumenter og ferdigskrevne politiske påstander. Hennes demokratiske motkandidat Joe Biden var betydelig mer troverdig som en nasjonal leder.

Vist seg fram

Debatten var god TV-underholdning og begge kandidatene fikk vist seg fram for velgerne. Vi er tilbake til et mer normalt syn på visepresidentkandidatene, slik at oppstyret rundt barracudaen og pitbullen med leppestift fra Alaska med utenrikspolitisk erfaring fordi hun på en klar dag kan se Russland fra kjøkkenvinduet. Begge har viktige biroller i valgkampen, men at det er presidentkandidatene som avgjør valget.


Men det skal Palin roses for: Hun må ha vært en meget lærenem elev for strategene i Det hvite hus. Hun gjorde det meget bra etter å ha forberedt seg for sin eksamen uten at hun har gått på skolen.

Politisk stjerneskudd

Velgernes tillit til Palin hadde vært raskt nedadgående de siste dagene, og etter at hun kom inn i amerikansk rikspolitikk som et stjerneskudd for fem uker siden har hun stort sett vært holdt innendørs og utenfor reporternes rekkevidde for å konsentrere seg om debatten. Så skulle hun springe ut i full blomst fra scenen i Washington University i St. Louis i Missouri. Strategien lyktes, og republikanere flest puster lettet ut i dag.


Først og fremst skulle hun vise overfor republikanerne at hun er tilliten verdig, etter at McCain meget overraskende ba henne bli kandidat for stillingen som visepresident. Mens demokratene med en viss skadefryd har registrert at hennes stjerne har vært nedadgående og at hun nå meget lett ville kunne bli en klamp om foten for McCain i kappløpet mot Det hvite hus. Det er hun ikke lenger. Hun kan bringes ut i det åpne, møte velgere og reportere og svare på de spørsmålene hun får rettet mot seg uten å skamme seg. Hun vil sannsynligvis få enda flere tilskuere enn det hun har hatt til nå og vil kunne måle seg med den tiltrekningskraften som Obama har vært alene om i valgkampen.

Krise for McCain

Samtidig, nå like etter debatten, er det vanskelig å se at hun kan ha brakt nye velgere til McCains kandidatur. Hans kampanje er i krise, ved at Obama har rykket kraftig fra etter at finanskrisen rammet Wall Street. Og like før debatten startet kom nyheten om at McCain sannsynligvis har gitt opp å føre kampanje i delstaten Michigan som han dermed anser som tapt, og meningsmålingene viser at Obama er nær ved å kunne vinne mange nok delstater til at han må oppfattes som favoritt til å vinne valget. Verken innholdet i debatten eller Palins innsats i den, vil kunne bidra til å redde McCains kampanje.

Alles øyne var på Sara Palin i natt. Det er naturligvis urettferdig overfor den demokratiske visepresidentkandidaten Joe Biden, som gjennomførte en av sine fineste politiske debatter i sin karrière. Meningsmålingene blant dem som fulgte debatten i natt viste at seere flest mente at Biden vant debatten. Men disse målingene er av samme type som viste at Obama vant debatten etter presidentkandidatdebatten i forrige uke. Det er statistisk sett flere demokrater enn republikanere som følger disse debattene, og seernes syn på debattantene er sterkt preget av seernes partitilknytning.

Ingen store tabber

Ingen av de to debattantene gjorde noen store tabber. Noen små forsnakkelser, kanskje, og ekspertene savnet dybde særlig i Palins svar. Det var også en viss interesse for hvordan Joe Biden ville møte utfordringen ved å møte sin kvinnelige motpart uten å virke verken belærende eller nedlastende. Også det gikk bra.

Debatten viste store forskjeller i stil. Biden hadde som ventet bedre overordnet kontroll over sine politiske argumenter og påstander, mens Palin hadde en mer direkte form overfor seerne. Hun var kanskje svakest i økonomiske spørsmål, der skattelettelser for den amerikanske middelklassen synes å være hennes eneste nødvendige tiltak for å bringe orden tilbake til finansinstitusjonene i Wall Street og dermed skape økonomisk stabilitet for den jevne amerikanske familie i ”Main Street” i byer og bygder over hele landet. Hun henvendte seg oftere direkte til seerne ved å se i kamera, mens Biden så mest på debattlederen.

Utenrikspolitikk

Biden var som ventet sterkest når det gjaldt sikkerhets- og utenrikspolitikk. Men Palin hadde også satt seg inn i problemstillingene i Irak og i Midt-Østen, hvor det var store forskjeller i politisk syn på hvordan amerikanerne best skal trekke sine styrker ut av Irak.

Som guvernør i den oljeproduserende delstaten Alaska var Palin på hjemmebane i energispørsmålet og behovet for at USA kvitter seg med sin avhengighet fra utenlandsk olje. De to kandidatene hadde forskjellig oppfatning om årsaken til den globale oppvarmingen, og Biden var klarest der han presenterte hovedpoenget i Obama/Bidens plan for å skape fem millioner nye arbeidsplasser ved å vri amerikansk økonomi over på en base av ny energi.

Uavgjort, kanskje, men Palin besto den prøven hun ble satt på. Hun har dermed gitt republikanerne et viktig løft ved innledningen til den meget utfordrende jobben som John McCain og Sarah Palin nå har for å ta igjen det forspranget demokratene Barack Obama og Joe Biden har fått i kappløpet mot Det hvite hus.


Mer om Presidentvalget i USA finner du på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24 Protestledere i samtaler i Ecuador23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken
Siste nytt
01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24VerdenProtestledere i samtaler i Ecuador23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus