Meny

Lettede republikanere etter debatten

LANDET PÅ BENA: Sarah Palin sammen med baby Trig etter nattens debatt. Foto: AFP / SCANPIX / ROBYN BECK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spør en republikaner, så vil han svare at Sarah Palin gjorde en god jobb i nattens debatt. Spør en demokrat, så vil han svare at hun ikke er rede til å bli visepresident.

Dette var alle debatters mor, der den republikanske visepresidentkandidaten, Alaskas guvernør Sarah Palin for alvor skulle vise seg fram som en livgivende, inspirerende og inkluderende leder som sammen med presidentkandidat John McCain skal lede republikanerne til ny seier ved valget i november. Hun gjorde sin del av jobben.


Les også:

Palin er tilbake

Men Palin var likevel langt fra å presentere seg som den myndige og kunnskapsrike kandidaten som verdens mektigste nasjon vil kunne stole på dersom visepresidenten må overta i en nasjonal krise. Hun framsto som en veltalende, selvsikker og dyktig politiker, men ikke en tillitvekkende leder. Til det kjente vi igjen for mange av hennes innstuderte argumenter og ferdigskrevne politiske påstander. Hennes demokratiske motkandidat Joe Biden var betydelig mer troverdig som en nasjonal leder.

Vist seg fram

Debatten var god TV-underholdning og begge kandidatene fikk vist seg fram for velgerne. Vi er tilbake til et mer normalt syn på visepresidentkandidatene, slik at oppstyret rundt barracudaen og pitbullen med leppestift fra Alaska med utenrikspolitisk erfaring fordi hun på en klar dag kan se Russland fra kjøkkenvinduet. Begge har viktige biroller i valgkampen, men at det er presidentkandidatene som avgjør valget.


Men det skal Palin roses for: Hun må ha vært en meget lærenem elev for strategene i Det hvite hus. Hun gjorde det meget bra etter å ha forberedt seg for sin eksamen uten at hun har gått på skolen.

Politisk stjerneskudd

Velgernes tillit til Palin hadde vært raskt nedadgående de siste dagene, og etter at hun kom inn i amerikansk rikspolitikk som et stjerneskudd for fem uker siden har hun stort sett vært holdt innendørs og utenfor reporternes rekkevidde for å konsentrere seg om debatten. Så skulle hun springe ut i full blomst fra scenen i Washington University i St. Louis i Missouri. Strategien lyktes, og republikanere flest puster lettet ut i dag.


Først og fremst skulle hun vise overfor republikanerne at hun er tilliten verdig, etter at McCain meget overraskende ba henne bli kandidat for stillingen som visepresident. Mens demokratene med en viss skadefryd har registrert at hennes stjerne har vært nedadgående og at hun nå meget lett ville kunne bli en klamp om foten for McCain i kappløpet mot Det hvite hus. Det er hun ikke lenger. Hun kan bringes ut i det åpne, møte velgere og reportere og svare på de spørsmålene hun får rettet mot seg uten å skamme seg. Hun vil sannsynligvis få enda flere tilskuere enn det hun har hatt til nå og vil kunne måle seg med den tiltrekningskraften som Obama har vært alene om i valgkampen.

Krise for McCain

Samtidig, nå like etter debatten, er det vanskelig å se at hun kan ha brakt nye velgere til McCains kandidatur. Hans kampanje er i krise, ved at Obama har rykket kraftig fra etter at finanskrisen rammet Wall Street. Og like før debatten startet kom nyheten om at McCain sannsynligvis har gitt opp å føre kampanje i delstaten Michigan som han dermed anser som tapt, og meningsmålingene viser at Obama er nær ved å kunne vinne mange nok delstater til at han må oppfattes som favoritt til å vinne valget. Verken innholdet i debatten eller Palins innsats i den, vil kunne bidra til å redde McCains kampanje.

Alles øyne var på Sara Palin i natt. Det er naturligvis urettferdig overfor den demokratiske visepresidentkandidaten Joe Biden, som gjennomførte en av sine fineste politiske debatter i sin karrière. Meningsmålingene blant dem som fulgte debatten i natt viste at seere flest mente at Biden vant debatten. Men disse målingene er av samme type som viste at Obama vant debatten etter presidentkandidatdebatten i forrige uke. Det er statistisk sett flere demokrater enn republikanere som følger disse debattene, og seernes syn på debattantene er sterkt preget av seernes partitilknytning.

Ingen store tabber

Ingen av de to debattantene gjorde noen store tabber. Noen små forsnakkelser, kanskje, og ekspertene savnet dybde særlig i Palins svar. Det var også en viss interesse for hvordan Joe Biden ville møte utfordringen ved å møte sin kvinnelige motpart uten å virke verken belærende eller nedlastende. Også det gikk bra.

Debatten viste store forskjeller i stil. Biden hadde som ventet bedre overordnet kontroll over sine politiske argumenter og påstander, mens Palin hadde en mer direkte form overfor seerne. Hun var kanskje svakest i økonomiske spørsmål, der skattelettelser for den amerikanske middelklassen synes å være hennes eneste nødvendige tiltak for å bringe orden tilbake til finansinstitusjonene i Wall Street og dermed skape økonomisk stabilitet for den jevne amerikanske familie i ”Main Street” i byer og bygder over hele landet. Hun henvendte seg oftere direkte til seerne ved å se i kamera, mens Biden så mest på debattlederen.

Utenrikspolitikk

Biden var som ventet sterkest når det gjaldt sikkerhets- og utenrikspolitikk. Men Palin hadde også satt seg inn i problemstillingene i Irak og i Midt-Østen, hvor det var store forskjeller i politisk syn på hvordan amerikanerne best skal trekke sine styrker ut av Irak.

Som guvernør i den oljeproduserende delstaten Alaska var Palin på hjemmebane i energispørsmålet og behovet for at USA kvitter seg med sin avhengighet fra utenlandsk olje. De to kandidatene hadde forskjellig oppfatning om årsaken til den globale oppvarmingen, og Biden var klarest der han presenterte hovedpoenget i Obama/Bidens plan for å skape fem millioner nye arbeidsplasser ved å vri amerikansk økonomi over på en base av ny energi.

Uavgjort, kanskje, men Palin besto den prøven hun ble satt på. Hun har dermed gitt republikanerne et viktig løft ved innledningen til den meget utfordrende jobben som John McCain og Sarah Palin nå har for å ta igjen det forspranget demokratene Barack Obama og Joe Biden har fått i kappløpet mot Det hvite hus.


Mer om Presidentvalget i USA finner du på Startsiden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus