Meny

Palin er tilbake

KAMP: Joseph Biden og Sarah Palin går hardt ut mot hverandre. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen store tabber reddet kvelden for republikanerne, mens Biden var mest presidentaktig.

Fakta om kandidatene

Joseph Robinette Biden jr.

* Født 20. november 1942 i Scranton, Pennsylvania.

* Gift for annen gang. Har ett barn med sin nåværende kone, Jill Jacobs Biden, og tre gjenlevende barn fra første ekteskap. Biden har fem barnebarn.

* Katolikk.

* Utdannet jurist fra Syracuse University College of Law.

* Senator for Demokratene fra Delaware i 1972.

* Like etter at han ble valgt til Senatet, var han i en bilulykke hvor hans første kone, Neilia, og ett av barna omkom.

* I 1987 kandidat ved de demokratiske nominasjonsvalgene foran presidentvalget i 1988. Trakk seg etter kort tid.

* Ble i 1988 operert for to hjerneaneurismer – utposninger av blodårer i hjernen – og var borte fra Senatet i sju måneder.

* Siden 1991 hjelpeprofessor ved Widener University School of Law.

* Igjen kandidat ved Demokratenes nominasjonsvalg foran årets presidentvalg, men trakk seg 3. januar etter dårlige resultater innledningsvis.

* Ble 23. august utpekt som visepresidentkandidat for Demokratene.

 

Sarah Louise Heath Palin

* Født i delstaten Idaho 11. februar 1964. Familien flyttet til Alaska kort tid senere.

* Gift med Todd Palin. De har fem barn.

* Tilhører Wasilla Bible Church, en uavhengig menighet som anses som evangelisk – en retning beslektet med pinsevennene.

* Studerte journalistikk og statsvitenskap ved Universitetet i Idaho.

* Satt i bystyret i Wasilla fra 1992 og var fra 1996 til 2002 ordfører i byen.

* Ble i 2006 Alaskas første kvinnelige guvernør og statens yngste noensinne.

* Ble 29. august utpekt som visepresidentkandidat for Republikanerne.

* Er under etterforskning i Alaska for å ha sparket en politisjef, angivelig fordi han ikke ville avskjedige en politimann som er Palins tidligere svoger. (©NTB)

 

 

 

 

 

Økonomi, Irak, energi og klimaendringer var noen av temaene som ble tatt opp under debatten mellom Joseph Biden og Sarah Palin natt til fredag.

I en debatt der temperaturen aldri ble skikkelig høy, og der verken Biden eller Palin gikk til frontalangrep på sin motstander var det først og fremst politikken til hovedpersonene som ble diskutert.

- McCain er en reformator

Palin hamret igjen og igjen inn budskapet om at John McCain var den som først forsøkte å få gjennom reformer som ville hindret finanskrisen, mens Biden gjentok at det var Obama som først varslet om faren ved råtne boliglån, men ingen av dem fikk inn tellende slag.

- For to år siden, husk det, da var det John McCain som dyttet så hardt på for å få reformer for Fannie Mae og Freddie Mac. Det var han som slo alarm, sa Palin.

Svaret fra Biden kom umiddelbart.

- Mandag for to uker siden klokken ni om morgenen sa John McCain at fundamentet i økonomien var sterkt. Klokken elleve sa han at vi var i en økonomisk krise. To uker før det igjen sa McCain at utviklingen i økonomien under George Bush har vært svært god. Det gjør ikke John til et dårlig menneske, men det viser at han ikke er i kontakt med det som skjer, sa Biden.

Les utskriften av hele debatten hos CNN.

- Hva vil dere kutte?

Sarah Palin, Gwen Ifill og Joseph Biden takket hverandre for debatten. Foto: Scanpix.Sarah Palin, Gwen Ifill og Joseph Biden takket hverandre for debatten. Foto: Scanpix.

Etter å ha gått dypt inn i økonomi og skattepolitikk kom spørsmålet om hva kandidatene ville kutte av de løftene de har gitt så langt i valgkampen. Mens Biden sa at man måtte se på hvor mye man skal gi til utlandet, svarte Palin at hun ikke ville trekke noen av sine løfter.

- Det er ikke noe. Jeg mener, hvor lenge har jeg vært med på dette? Fem uker? Så det er ikke så mye jeg har lovd, unntatt å gjøre det som er riktig for det amerikanske folket. Og jeg tror ikke McCain heller har lovd noe han ikke vil klare å holde, sa Palin.

- Bor, bor, bor

Biden gikk så hardt til angrep på McCains ønske om å utvinne mer olje, noe også Palin snakket varmt for.

- Vi burde skape jobber. John McCain har stemt mot mer penger til fornybar energi 20 ganger. Ja, vi må bore etter mer olje, men det vil ta ti år før vi får se en eneste dråpe olje. Mens vi venter på det er vi i trøbbel, sa Biden.

- Vi bruker 700 milliarder dollar på olje fra andre land. Noen av dem liker ikke USA. De pengene burde vi bruke her hjemme, vi kunne skapt titusener av jobber samtidig, understreket Palin.

- Klimaendringene er ikke menneskeskapt

Da spørsmålet om hva klimaendringene kommer av var Sarah Palin avvisende.

- Jeg tror noe kan skyldes mennesker, men like mye skylde de sykliske endringene som jorda går gjennom. Uansett er jeg ikke interessert i å diskutere hvorfor. Det som er viktig er hva vi gjør for å stanse det, sa Palin.

Hun fikk straks motbør fra Biden:

- Vi må se på hva det skyldes, og vi vet hva det skyldes. Klimaendringene er menneskeskapt. Og hvordan i all verden skal vi kunne stanse noe hvis vi ikke vet hva problemet skyldes, spurte Biden.

Brukte feil navn

Da debatten mellom Sarah Palin og Joseph Biden dreide over på Irak og Afghanistan gikk det plutselig galt. Joseph Biden hadde akkurat levert et poeng om at USAs militære sjef i Afghanistan hadde sagt at en troppeøkning som den man har hatt i Irak ikke ville fungere mot Taliban. Sarah Palin ville rette på ham, og gi et inntrykk av at Biden tok feil.

- Det var ikke det han sa. General McKullan sa at det måtte gjøre tilpasninger, men at man trengte flere soldater, sa Palin.

I og for seg en grei kommentar, og innholdet i generalens melding kan diskuteres. Men ikke navnet hans. Generalen heter nemlig ikke McKullan, men McKiernan. En liten feil vil noen si, men poenget ble straks plukket opp av ekspertpanelet hos CNN.

- Det var helt utrolig at Biden ikke rettet på henne. Han viste en utrolig tilbakeholdenhet, var et samlet ekspertpanel enige om.


Mer om Presidentvalget i USA finner du på Startsiden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus