Feminist - et skjellsord

Petra Östergren vil åpne for mer kompleksitet i den feministiske debatten.
Petra Östergren vil åpne for mer kompleksitet i den feministiske debatten.

<pSvenske feminister kan lære av de norske mener Petra Östergren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Svenske feminister blir jo smigret av å høre at vi er så gode på feminisme, men jeg vil sette spørsmålstegn ved det. Jeg tror at mange i Sverige er i ferd meg å gå lei av feminismen. Feminist holder på å bli et stygt ord.

Derav navnet «F-ordet», som er Östergrens nye antologi. Her har hun invitert skribenter fra vidt forskjellige leire til å skrive. En voldtatt mann skriver om den kollektive skylden menn må bære for overgrep på kvinner. En annen skriver at det må være mulig for en kvinne som tar abort å anerkjenne at hun dermed tar et liv.

To retninger

I løpet av de siste 10 årene har feminismen i Norge og Sverige utviklet seg i to forskjellige retninger. Sverige har fått en sterk mainstream feminisme med et eget politisk parti og et bredt engasjement rundt temaer som prostitusjon, porno og likestilling.

I Norge har engasjementet holdt seg til små miljøer, mens de kvinnelige akademikerne kanskje er de som har markert seg sterkest i feministiske spørsmål.

- Jeg vil ikke at feminismen skal gå en bestemt vei, men at debatten skal utvikle seg i mange ulike retninger. Med denne boken ville jeg vise at feminisme kan være nyanserikt, sier Östergren.

Kontroversiell

Hun er selv en av de som har blitt hardt kritisert i det hun mener er et ensrettet debattklima. Med boken «Porr, horor och feminister» våget hun å hevde at i enkelte prostituerte er sterke kvinner med kontroll over sine egne liv.

- Jeg syntes at svenske feministers tilnærming til prostitusjon har vært unøyaktig og fordomsfull. Den har ført til at man har laget lover som rammer disse kvinnene mest, sier Östergren. - Jeg syntes at svenske feministers tilnærming til prostitusjon har vært unøyaktig og fordomsfull.

Med «F-ordet» ønsker hun å legge et grunnlag for en feminisme som er mer reflektert.

- For meg handler feminisme om å undersøke alle former for urettferdighet, på grunn av alle former for kjønn. Jeg vil at feminismen skal se på virkeligheten og være så grundig som mulig i sin analyse, sier Östergren.

Hun forventer at boken vil gjøre mange svenske feminister opprørte.

- Jeg har hørt fra venstre-feminister som syntes at boken er forferdelig. De syntes at det er forferdelig hvem som skriver i boken. Jeg vil ikke forandre verden med boken min, men jeg vil at den skal få folk til å tenke. Jeg er heller ikke enig med alle som har skrevet i den, men jeg syntes at det er spennende.

Les også:

- Voldtekt er ikke det verste


Bokanmeldelser i ABC Nyheter

ABC Nyheter Litteratur

ABC Nyheter Kultur

Personvernpolicy