Meny

Feminist - et skjellsord

Petra Östergren vil åpne for mer kompleksitet i den feministiske debatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske feminister kan lære av de norske mener Petra Östergren.

- Svenske feminister blir jo smigret av å høre at vi er så gode på feminisme, men jeg vil sette spørsmålstegn ved det. Jeg tror at mange i Sverige er i ferd meg å gå lei av feminismen. Feminist holder på å bli et stygt ord.

Derav navnet «F-ordet», som er Östergrens nye antologi. Her har hun invitert skribenter fra vidt forskjellige leire til å skrive. En voldtatt mann skriver om den kollektive skylden menn må bære for overgrep på kvinner. En annen skriver at det må være mulig for en kvinne som tar abort å anerkjenne at hun dermed tar et liv.

To retninger

I løpet av de siste 10 årene har feminismen i Norge og Sverige utviklet seg i to forskjellige retninger. Sverige har fått en sterk mainstream feminisme med et eget politisk parti og et bredt engasjement rundt temaer som prostitusjon, porno og likestilling.

I Norge har engasjementet holdt seg til små miljøer, mens de kvinnelige akademikerne kanskje er de som har markert seg sterkest i feministiske spørsmål.

- Jeg vil ikke at feminismen skal gå en bestemt vei, men at debatten skal utvikle seg i mange ulike retninger. Med denne boken ville jeg vise at feminisme kan være nyanserikt, sier Östergren.

Kontroversiell

Hun er selv en av de som har blitt hardt kritisert i det hun mener er et ensrettet debattklima. Med boken «Porr, horor och feminister» våget hun å hevde at i enkelte prostituerte er sterke kvinner med kontroll over sine egne liv.

- Jeg syntes at svenske feministers tilnærming til prostitusjon har vært unøyaktig og fordomsfull. Den har ført til at man har laget lover som rammer disse kvinnene mest, sier Östergren. - Jeg syntes at svenske feministers tilnærming til prostitusjon har vært unøyaktig og fordomsfull.

Med «F-ordet» ønsker hun å legge et grunnlag for en feminisme som er mer reflektert.

- For meg handler feminisme om å undersøke alle former for urettferdighet, på grunn av alle former for kjønn. Jeg vil at feminismen skal se på virkeligheten og være så grundig som mulig i sin analyse, sier Östergren.

Hun forventer at boken vil gjøre mange svenske feminister opprørte.

- Jeg har hørt fra venstre-feminister som syntes at boken er forferdelig. De syntes at det er forferdelig hvem som skriver i boken. Jeg vil ikke forandre verden med boken min, men jeg vil at den skal få folk til å tenke. Jeg er heller ikke enig med alle som har skrevet i den, men jeg syntes at det er spennende.

Les også:

- Voldtekt er ikke det verste


Bokanmeldelser i ABC Nyheter

ABC Nyheter Litteratur

ABC Nyheter Kultur

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus