Narkoavsløringer i bok om Quart-festivalen

Fra Quartfestivalen i 2004. Foto: Scanpix.
Fra Quartfestivalen i 2004. Foto: Scanpix.

<pDen tidligere pressesjefen i Quartfestivalen avslører i en ny bok hvordan festivalen systematisk distribuerte narkotika til artister og alt som kunne krype og gå av forskjellige gjester.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere pressesjefen i Quartfestivalen avslører i en ny bok hvordan festivalen systematisk distribuerte narkotika til artister og alt som kunne krype og gå av forskjellige gjester.

Pål Hetland presenterer de detaljerte beskrivelsene av den kriminelle narkotikavirksomheten i boken «Quart – den usminkede historien om Norges viktigste festival», skriver VG Nett.

– Quart-apparatet har nok gjennom årenes løp vært behjelpelige med å skaffe artister alt fra A til Å – eller fra E til H, for å være litt mer nøyaktig, skriver Hetland i boka.

Narkotikakundene var alt fra norske og utenlandske journalister og programledere til skuespillere, idrettsstjerner, politikere, agenter, platebransje, sponsorer og andre kjendiser.

– Festival var narkolanger

– Selv om mange hadde med seg det de trengte selv, var det ikke sjeldent at folk gikk tom mot slutten av festivalen. Da kunne vi bli kontaktet, skriver Hetland i boka.

Han skriver videre at festivalen håndplukket kontakter til bandene de på forhånd visste hadde et «intenst forhold til narkotika».

I boken hevder dessuten Hetland at politiet godtok narkoordningen. Det skjedde ifølge ham da festivalen i samtaler med politiet til slutt fikk gjennomslag for å definere backstage som privat område. Politiet måtte dermed ha ransakingsordre for å komme inn på artistenes private frisone.

– Dermed kunne også større kvanta avleveres helt trygt, skriver Hetland, og referer blant annet til en halv kilo hasj som skal ha blitt levert backstage.

– Sikkerhetsscenario

Festivalen utnyttet dessuten politiets ønske om å prioritere sikkerhet framfor noe annet, hevder forfatteren.

– Vi spurte dem hvilket scenario de fryktet mest: Noen artister som sitter backstage og bruker narko eller 12.000 fulle og forventningsfulle tilskuere som får beskjed om at headlineren er avlyst fordi politiet nettopp hadde arrestert vokalisten med litt knark? Kombinasjonen av skumring, smale stier, og 12.000 fulle, slitne, sinte og skuffa ungdommer, var et såpass skremmende bilde at det overbeviste politiet om hva som burde prioriteres. Så vi fikk det som vi ville, skriver Hetland.

Han sier også at politispanere skal ha slått fast at de foretrakk at Quart-gjestene brukte dop fremfor alkohol, fordi det da ble mindre bråk med dem.

Politiet avviser

Men politiet nekter overfor VG Nett at de ga stilltiende samtykke til narkotikabruk.

– Vi har hele tiden følt at vi har hatt et utmerket samarbeid med Quart, der vi har etterkommet både krav og anmodninger, sier politistasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politikammer.

Han var i flere år politiets sikkerhetsansvarlige for festivalen.

Hortemo gir imidlertid Hetland rett i at politiets arbeid mot narkotika ble nedprioritert i forhold til sikkerheten.

Stasjonssjefen vil imidlertid ikke kommentere hva enkeltpersoner i politiet skal ha sagt til Hetland. Samtidig er politistasjonssjefen rystet av påstandene i boka.

– Det er trist hvis det i ettertid viser seg at festivalen har lurt oss og at arrangørene overfor politiet har spilt bevist for å innynde seg for å dekke over kriminalitet. Jeg har ingen forutsetning for å si at dette har skjedd, sier Hortemo.

Personvernpolicy