Meny

Vil ta opp kampen med Moskva

Jekaterinburg er lei av å være i skyggen av Moskva. Nå har Russlands tredje største by hyret inn arkitekter som skal lage nye landemerker i byen. Illustrasjon: RMJM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands femte største by ønsker mer oppmerksomhet. Derfor har Jekaterinburg hyret internasjonale arkitekter for å løfte byens profil.

Til tross for at byen ligger 166 mil øst for Moskva, har Russlands femte største by kommet helt i skyggen av Russlands hovedstad. Nå håper Jekaterinburg å bli satt på kartet en gang for alle og å bli et regionalt knutepunkt på lik linje med Moskva.

De siste årene har byen opplevd flere store investeringer, og nylig avholdt Jekaterinburg en internasjonal designkonkurranse for å lage nye landemerker i byen med 1.3 millioner innbyggere.

Hanging gardens er navnet på skyskraperen som utbyggerne håper skal være med å sette Jekaterinburg på kartet. Ill: RMJM.Hanging gardens er navnet på skyskraperen som utbyggerne håper skal være med å sette Jekaterinburg på kartet. Ill: RMJM.

Den russiske entreprenøren Vector-Strou, det franske selskapet Vinci Construction og det britisk-baserte firmaet RMJM vant konkurransen og har inngått et samarbeid om å lage en skyskraper i sentrum av Jekaterinburg.

Hengende hager

Skyskraperen, som har fått navnet «Hanging gardens», skal reises i sentrum av byens nye fritidsområde for kunst, sport og kultur, og være hundre meter høyt. Ifølge World Architecture News, skal den nye bygningen ha en fasade av glass og stål - og ha en vertikal, hengende park som går igjennom bygningens atrium.

– Akkurat som i mange andre russiske byer kan det ekstreme klima om sommeren og vinteren forhindre mange innbyggere å benytte seg av offentlige parker og friområder. Derfor ønsker vi å bringe utsiden inn i bygningen gjennom å tilrettelegge en helårspark på innsiden, forteller Matt Cartwright, leder for RMJM.

Parken skal være den første i sitt slag, og være åpen både for de som bor og jobber i skyskraperen samt folk på utsiden.

Viktig industriby

Jekaterinburg ble grunnlagt i 1723, og er etter Moskva Russlands viktigste industrimetropol. Byen er også sentrum for det russiske bank- og finansvesen.

Ifølge Wikipedia er bybildet i dag preget av et relativt sammensatt arkitektonisk landskap. Sirkusbygningen fra 1980-tallet og den praktfulle operaen fra begynnelsen av 1900-tallet er bare noen utsnitt fra det betydelige arkitektoniske mangfold av bygninger i byen. Blant landemerkene er det ufullendte TV-tårnet, som er et av de høyeste ufullendte bygninger i verden.

Selv om byen beskrives som en by med solid feste i tradisjonen, mener utbyggere og arkitekter at Jekaterinburg også har en lysende framtid.

– Utbyggingen av byen markerer starten på en ny æra og gir signaler om at flere investeringer skal bringe Jekaterinburg tilbake til å være den storslåtte byen den en gang var, mener Cartwright.

Den nye skyskraperen i Jekaterinburg skal ha en innendørs park som vil være tilgjengelig hele året. Illustrasjon RMJM.Den nye skyskraperen i Jekaterinburg skal ha en innendørs park som vil være tilgjengelig hele året. Illustrasjon RMJM.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus