Vil ta opp kampen med Moskva

Jekaterinburg er lei av å være i skyggen av Moskva. Nå har Russlands tredje største by hyret inn arkitekter som skal lage nye landemerker i byen. Illustrasjon: RMJM.
Jekaterinburg er lei av å være i skyggen av Moskva. Nå har Russlands tredje største by hyret inn arkitekter som skal lage nye landemerker i byen. Illustrasjon: RMJM.

<pRusslands femte største by ønsker mer oppmerksomhet. Derfor har Jekaterinburg hyret internasjonale arkitekter for å løfte byens profil.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at byen ligger 166 mil øst for Moskva, har Russlands femte største by kommet helt i skyggen av Russlands hovedstad. Nå håper Jekaterinburg å bli satt på kartet en gang for alle og å bli et regionalt knutepunkt på lik linje med Moskva.

De siste årene har byen opplevd flere store investeringer, og nylig avholdt Jekaterinburg en internasjonal designkonkurranse for å lage nye landemerker i byen med 1.3 millioner innbyggere.

Hanging gardens er navnet på skyskraperen som utbyggerne håper skal være med å sette Jekaterinburg på kartet. Ill: RMJM.Hanging gardens er navnet på skyskraperen som utbyggerne håper skal være med å sette Jekaterinburg på kartet. Ill: RMJM.

Den russiske entreprenøren Vector-Strou, det franske selskapet Vinci Construction og det britisk-baserte firmaet RMJM vant konkurransen og har inngått et samarbeid om å lage en skyskraper i sentrum av Jekaterinburg.

Hengende hager

Skyskraperen, som har fått navnet «Hanging gardens», skal reises i sentrum av byens nye fritidsområde for kunst, sport og kultur, og være hundre meter høyt. Ifølge World Architecture News, skal den nye bygningen ha en fasade av glass og stål - og ha en vertikal, hengende park som går igjennom bygningens atrium.

– Akkurat som i mange andre russiske byer kan det ekstreme klima om sommeren og vinteren forhindre mange innbyggere å benytte seg av offentlige parker og friområder. Derfor ønsker vi å bringe utsiden inn i bygningen gjennom å tilrettelegge en helårspark på innsiden, forteller Matt Cartwright, leder for RMJM.

Parken skal være den første i sitt slag, og være åpen både for de som bor og jobber i skyskraperen samt folk på utsiden.

Viktig industriby

Jekaterinburg ble grunnlagt i 1723, og er etter Moskva Russlands viktigste industrimetropol. Byen er også sentrum for det russiske bank- og finansvesen.

Ifølge Wikipedia er bybildet i dag preget av et relativt sammensatt arkitektonisk landskap. Sirkusbygningen fra 1980-tallet og den praktfulle operaen fra begynnelsen av 1900-tallet er bare noen utsnitt fra det betydelige arkitektoniske mangfold av bygninger i byen. Blant landemerkene er det ufullendte TV-tårnet, som er et av de høyeste ufullendte bygninger i verden.

Selv om byen beskrives som en by med solid feste i tradisjonen, mener utbyggere og arkitekter at Jekaterinburg også har en lysende framtid.

– Utbyggingen av byen markerer starten på en ny æra og gir signaler om at flere investeringer skal bringe Jekaterinburg tilbake til å være den storslåtte byen den en gang var, mener Cartwright.

Den nye skyskraperen i Jekaterinburg skal ha en innendørs park som vil være tilgjengelig hele året. Illustrasjon RMJM.Den nye skyskraperen i Jekaterinburg skal ha en innendørs park som vil være tilgjengelig hele året. Illustrasjon RMJM.

Personvernpolicy