Arrogante hyperyttere

<p class="hidden"> </p>

Seasick Steve passer ikke inn i NMEs hypemodell og får så capsen passer for sin nye plate. I ukas Full av Fuzz sparkes det tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Don't go out among them english!»

Denne korte og konsise setningen ytres i den amerikanske spillefilmen «Witness», regissert av Peter Weir, sluppet i 1985.

Filmen handler om en liten Amish-gutt som blir vitne til et mord og den påfølgende dramatikken som rammer det fredsommelige Amish-felleskap når morderen finner ut at han er blitt observert. Underveis i filmen rådes en av de sentrale figurene i historien mot å bevege seg ut i samfunnet utenfor, altså «Don't go out among them english»...

Setningen har festet seg i bevisstheten min og har gjennomgående blitt benyttet til å understreke oppgittheten som man kan føle i forhold til engelsk rockpresses gjennomgående arrogante, ignorante og proteksjonistiske holdninger til musikk som kommer annenstedsfra.

I forrige uke ble det behov for setningen igjen, «...don't go out among them english».

Triggeren denne gangen var anmeldelsen av den norgesbosatte amerikaneren Seasick Steves nye album, den overlegent titulerte «I Started Out With Nothin' And I Still Got Most Of It Left», i den engelske ukebaserte musikkavisa New Musical Express (NME).

Den 17 linjers «henrettelsen» er ført i pennen av James McMahon og avsluttes med følgende setning: «Apart from allowing Steve somewhere to sleep tonight, this is an irredeemable honk of shit». Det er omtrent det peneste McMahon har å si om plata og Seasick Steve som person.

Feilfunderte perspektiver

Her er noen utvalgte andre godbiter fra McMahons anmeldelse: «Without dwelling on the complex socio-economic factors that can render a person homeless, really, Seasick Steve should have a bath, get a job and shut the fuck up... / ...Steve's shtick is singing about his time on the streets. Yet, 66 years old and four albums in, the former hobo ignores the abuse, the horror and the desolation that comes with not having a roof above you... / ...he makes a bad joke out of the misery faced by over 100 million people worldwide...», og aller viktigst å merke seg; «...Despite this, you can't open a music periodical without beeing engulfed with lashings of praise about Seasick Steve. And why does no-one offer anything other than unswerving praise (ie: lies) about him?».

«I Started Out With Nothin’ And I Still Got Most Of It Left»«I Started Out With Nothin’ And I Still Got Most Of It Left»

Det siste er selvfølgelig den utløsende faktoren for McMahons særdeles feilfunderte perspektiver og hans absolutte oppfatning av Seasick Steve som en umoralsk bløffmaker.

Historien om Seasick Steves, egentlig Steve Wold, usansynlige gjennombrudd i England, er historien som per alle musikkbransjedefinisjoner ikke skal kunne skje. Seasick Steve er alt for gammel til å være «nykommer». Til å motta noen som helst oppmerksomhet. Fra noen!

Topp det med at han spiller musikk, countryblues, som muligens er mer umoderne enn ballongdansen. Stort sett selvakkompagnert av en trestrengs gitar av kaliber null vrakpant og sitt eget trampende bein. At Steve også ser ut som om han er akkurat så gammel som han faktisk er, er definitivt heller ikke noe pluss i bransje som er monomant opptatt av utseende.

At Seasick Steve, som for knappe tre år siden spilte inn og ga ut sine egne plater, booket seg selv inn på alle småsteder i Norge som var uoppmerksomme nok til å slippe ham innenfor døra (jeg så ham trollbinde kids på alternativfestivalen Krokett-festivalen i Halden) og så vidt sto over et hjerteinfarkt, selger ut Royal Albert Hall i London, er å betrakte som historien om Lazarus med blueskomp.

At han har fått en attraktiv 360-kontrakt med det engelske Warner Brothers-kontoret er også et faktum som ville ha skapt usannsynlige odds, om det hadde vært et veddemålsobjekt for kun kort tid siden.

Stjernespekket gjesteoppbud

Rock og popstjerner av alle kalibre har flokket seg rundt Seasick Steve. Et par av dem, Nick Cave og K.T. Tunstall, er også å finne på Steves nye album. Jeg tror det er to grunner til det. Den første og viktigste er at Seasick Steve oppfattes som det motsatte av det McMahon påstår han er. At han på ingen måte forstiller seg og at han spiller akkurat den musikken han ønsker å spille. No more, no less.

Dernest tror jeg at mange oppegående artister synes at det er svært så befriende og regelrett moralsk oppbyggelig at suksess også kan tilfalle musikere som så til de grader faller utenfor bransjens trange maler.

Det hører med til historien at Seasick Steve er en musiker med velutviklet sans for humor (tittelen på plata hans er en liten pekepinn), en uovertruffen historiefortellerevne og en rått tilhøvlet musikalitet som gynger som ville helvete live.

Der James McMahon virkelig legger egget, er når han mener at Seasick Steves selvopplevde historier om et liv i marginene av den amerikanske drømmen ikke kan gjenfortelles uten å sette dem inn det han kaller «socio-economic factors»-perspektivet. At Seasick Steve ikke skulle besitte en absolutt rett til å lage musikk bygget på sine egne tøffe livserfaringer, uten i samme slengen å synge om de politiske samfunnsstrukturene som dette livet grunnleggende sett er påvirket av, er det reneste vrøvl.

Skulle man ta McMahons innsigelser mot Steves plate på alvor, hadde man samtidig måtte vinke farvel til en betydelig del av det siste århundrets kunst generelt, ikke bare begrenset til musikk.

Dype røtter

Jeg har nettopp sett dokumentarfilmen «Riding The Rails», vinner av 18 betydningsfulle filmpriser inkludert «The Peabody Award» og «Best Documentary/Directors Guild of America». Den handler om alle som på trettitallet, under depresjonstiden, forlot hjemmene sine og reiste rundt som blindpassasjerer på godstogene som krysset USA.

Musikken som utgjør lydsporet er røttene til musikken til Seasick Steve; Jimmie Rodgers, Woody Guthrie, Brownie McGee, Sonny Terry og Doc Watson. Det denne filmen understreker er at langt fra alle som var hobos på denne tida var folk som var utslått av systemet. For mange var det eventyrlyst som var motivasjonen. Å fortelle denne historien er heller ikke å lage «en bad joke» av alle mennesker som mangler tak over hodet i vår tid. Overhodet ikke.

Det som derimot er viktig å trekke frem er at James McMahon er anmelder i New Musical Express, en musikkavis hvis navn de siste 20 årene er blitt synonymt med en aldri avtagende strøm av hype, fortrinnsvis av talentløse britiske posører som, tro meg, aldri kommer til å kunne fortelle historier i 66-års perspektiv.

Se også: Sjøsyk respons

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord
Siste nytt
00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus