Årets idrettsutøver i Europa

<p class="hidden"> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

<pAndreas Thorkildsen er kåret til årets mannlige friidrettsutøver i Europa. Stor stas, synes treneren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er morsomt å bli kåret til årets utøver. Det er en kåring som tar bakgrunn i resultater, og det viser at jeg er blitt lagt merke til. Det er ingen tvil om at dette er prikken over i-en i en vellykket sesong, sa Thorkildsen på en pressekonferanse på Bislett stadion torsdag.

For andre året på rad er det en spydkaster som går til topps i Det europeiske friidrettsforbundets kåring av årets mannlige friidrettsutøver. I fjor var det finnen Tero Pitkämäki som vant, men i år har ikke Thorkildsens argeste konkurrent vært i nærheten av å true nordmannen.

For - den norske spydkasteren har hatt en strålende sesong i 2008. Høydepunktet var naturligvis da han forsvarte OL-gullet sitt i Beijing-OL. Thorkildsen kastet 90,57 meter og satte olympisk rekord.

Kristiansandsgutten vant også Golden league-stevnene på Bislett og i Zürich, men ifølge hjemmesidene til det europeiske friidrettsforbundet er det særlig triumfen i OL som har vært utslagsgivende for kåringen.

Eneste over 90

Thorkildsen har fått et velfortjent rykte for å prikke inn formtoppen til store anledninger og i OL-finalen i Beijing kastet han spydet nesten fire meter lengre enn nestemann på lista.

Ingen andre spydkastere har vært over 90 meter denne sesongen. Riktignok endte sesongen noe svakt for Thorkildsen, men så har han også slitt med småskader etter OL. Under IAAF World Athletics-finalen i Stuttgart endte han på tredjeplass, men ikke noe av dette rokker ved storheten ved OL-gullet.

Vil bli bedre

Thorkildsen mener dessuten - til tross for to OL-gull - at han fortsatt er i stand til å forbedre seg ytterligere.


En av grunnene til det er at Thorkildsens trener, Åsmund Martinsen, nå blir trener på heltid.

Thorkildsen har hatt Martinsen som mentor og trener siden han som 17-åring flyttet til Oslo i 2001. Og de har jobbet svært tett.

Men bare på deltid, og ved siden av Martinsens egentlige jobb: som lærer ved Wang toppidrettsgymnas.

- Avtalen jeg nå har fått med friidrettsforbundet betyr at jeg kan konsentrere meg tilnærmet 100 prosent om Andreas, sier Martinsen til ABC Nyheter.

Han synes kåringen til det europeiske friidrettsforbundet er stor stas. Særlig sett på bakgrunn av det tross alt var mange gode utøvere å velge mellom. Men veldig overrasket er han ikke.

- Nei, han er jo en av dem som har gjort det best i inneværende år. Han forsvarte ikke minst OL-gullet, og det er det ikke mange som gjør, sier Martinsen.

Som legger til at de vil satse for fullt fram mot London i 2012. Også med en tangering av seiersrekken til den tsjekkiske spydlegenden Jan Zelezny i bakhodet. Zelezny tok tre OL-gull (Barcelona, Atlanta og Sydney).

Også Thorkildsen selv er glad for å få Martinsen på heltid som trener.

– Det er helt strålende. Da er jeg sikret tett oppfølging den kommende sesongen, sier Thorkildsen. Neste år er det VM i Berlin.


I kvinneklassen var det stavhopperen Jelena Isinbajeva ble kåret til beste utøver. Spydkasteren Trine Hattestad gikk til topps i kåringen i 2000.

Andreas Thorkildsen får prisen i forbindelse med en gallamiddag i Amsterdam lørdag 18. oktober..

Personvernpolicy