Meny

- Har atombombe om to år

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om to til fem år kan Iran ha skaffet seg atomvåpen, sier den tidligere sjefen for USAs våpenjegere i Irak. Han ber samtidig regjeringen i Washington om å avstå fra tanken på å angripe iranske atom

David Kay, som i 2003-2004 ledet den mislykkede jakten på masseødeleggelsesvåpen i Irak, sier til nyhetsbyrået AP at USA i stedet bør søke internasjonal støtte til økt politisk press mot regimet i Teheran. Samtidig bør Irans naboland få sikkerhetsgarantier, mener han.

IllustrasjonsfotoIllustrasjonsfoto

Kay mener at Iran har gjort unna rundt 80 prosent av arbeidet med å utvikle atomvåpen, men tilføyer at «de siste 20 prosentene er de vanskeligste». Han sier at iranerne har arbeidet med et slikt prosjekt i 20 år, uten å lykkes med å lage kjernefysiske stridsladninger.

– Vi har klar dokumentasjon for at dette landet er fast bestemt på før eller senere å skaffe seg atomvåpen. Spørsmålet er nå hvilke politiske strategier man kan følge for å dempe virkningene av dette, sier David Kay til AP.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har vakt bestyrtelse i vestlige land ved å true med å fjerne den israelske staten. Truslene har ført til antydninger om et såkalt forkjøpsangrep mot iranske mål for å hindre at iranerne skaffer seg atomvåpen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus