– Russisk mafia fikset UEFA-cupsemifinalen

Pavel Pogrebnyak fra FC Zenit scorer mot Bayern Münchens keeper Oliver Kahn ved UEFA-semifinalen 1. mai i år. En spansk dommer har sendt informasjon til tyske myndigheter om at kampen kan ha vært rigget av russisk mafia. Foto: Scanpix/AP.
Pavel Pogrebnyak fra FC Zenit scorer mot Bayern Münchens keeper Oliver Kahn ved UEFA-semifinalen 1. mai i år. En spansk dommer har sendt informasjon til tyske myndigheter om at kampen kan ha vært rigget av russisk mafia. Foto: Scanpix/AP.

<pSpanske myndigheter etterforsker muligheten for at russisk mafia fikset vårens UEFA-cupsemifinale mellom Zenit St. Petersburg og Bayern München.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Madrid (NTB-DPA): En talskvinne for retten bekreftet oppslag i avisene El Pais og ABC om at en etterforskning er i gang, men avslo å kommentere saken ut over det.

Ifølge avisene baserer mistanken seg på en avlyttet telefonsamtale der mafiamedlemmet Gennadij Petrov skrøt av at Zenits semifinaleseier var «kjøpt for 50 millioner». Det ble ikke spesifisert hvilken valuta han snakket om, eller hvem som fikk pengene.

Petrov mistenkes for å være overhode for mafiaklanen Tambovskaja i St. Petersburg. Han ble tidligere i år arrestert på Mallorca.

Petrovs antatte høyre hånd Leonid Khristoforov, som også er arrestert, har skrytt av at han visste at Zenit skulle slå Bayern München 4-0 i returkampen. Det ble også resultatet, Bayern største europacuptap på 31 år.

Zenit vant også finalen mot Rangers.

Truer med søksmål

Den russiske klubben tar avstand fra påstandene og truer med å ta rettslige skritt for å beskytte sitt rykte.

– Zenits gode spill i kampene mot Bayern og Rangers er det beste bevis på at seirene ble oppnådd på ærlig vis. Påstandene ærekrenker de involverte klubber, heter det i en uttalelse på klubbens nettsted.

Zenits advokater er blitt bedt om å studere avisoppslagene med tanke på et mulig søksmål.

Ifølge de spanske avisene er tyske påtalemyndigheter informert om etterforskningen. Statsadvokaten i München hevder imidlertid ikke å være klar over noen etterforskning, og det samme sier Bayern München.

– Vi vet like lite om denne mistanken som påtalemyndigheten, men vi vil prøve å få tak i all tilgjengelig informasjon, heter det i en uttalelse fra klubben.

UEFA-interesse

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) opprettet nylig en gruppe som skal etterforske mistanke om kampfiksing etter at flere kamper skal være forsøkt påvirket for spillformål.

– Hver gang rykter av denne typen dukker opp, ser disiplinærkomiteen på saken. Vi kommer til å se nøyere på dette, sa UEFA-talsmann William Gaillard om de nye beskyldningene.

UEFA har tidligere meldt at en rekke UEFA-cupkamper var i søkelyset som følge av «irregulære veddemålsmønstre», men kampen mellom Zenit og Bayern var ikke blant dem man mistenkte for ulovlig påvirkning.

Personvernpolicy