Meny

- Dramatisk signal fra Frp

Finanskrise: - Per Sandberg er mer ekstrem enn Bush, mener Reidar Sandal. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er drøyt. Hvis Frp vil avvikle all styring av finansmarkedene, blir det dramatisk om de kommer til regjeringsmakt, sier Reidar Sandal (Ap).

Lederen i Stortingets finanskomité, Reidar Sandal (Ap), reagerer sterkt på uttalelsene fra Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg til ABC Nyheter i går. Sandberg mener at finanskrisa skyldes for mye, ikke for lite, styring med de elleville finansmarkedene. I sitt forslag til handlingsprogram for stortingsperioden 2009-2013 skriver Frps programkomité, som Sandberg leder, at regulering bør være helt unødvendig i et fritt marked.

Les intervjuet med Sandberg her.

- Liberalismen spilt fallitt

- Dette er et drøyt stykke! Sandberg tar feil hvis han tror at markedet kan styre seg sjøl. En annen viktig lærdom av det vi nå har sett, er at liberalismen har spilt fallitt. Tanken om deregulering som Sandberg gjør seg til talsmann for, har ikke ankerfeste, heller ikke i USA, sier Sandal i en reaksjon på Frp-toppens uttalelser.

- Sandberg er en troende liberalist. Det må han få lov til å være. Men han er totalt på glattisen når han påstår at USAs problemer er der fordi myndighetene har blanda seg borti finansinstitusjonene, mener Sandal.

- Mer ekstrem enn Bush

- Sandberg kommer her med et ekstremt synspunkt i norsk politikk. Dette blir ekstremt i USA også. Der innser både Bush og McCain at regulering er nødvendig. Mitt poeng er at problemene i USA skyldes at reguleringen ikke har vært god nok. Liberalismen har fått utvikle seg fritt. Slik kan det gå når markedet får styre, fyrer Sandal av.

Men Sandberg er ikke alene. Med i programkomitéen som fastslår at styring er unødvendig, er også størrelser som Carl I. Hagen, Øyvind Korsberg, Sylvi Listhaug og Terje Søviknes.

- Det norske systemet har tre viktige ingredienser: Vi har lagt vekt på å holde orden i økonomien. Det andre er at vi har en viss styring med markedene. Det tredje er at vi har en blandingsøkonomi. Konsekvensen av Frps standpunkter er at den norske modellen med regulering må rigges ned, framholder arbeiderpartipolitikeren.

Frykter dramatisk skifte

- Hva da om Frp kommer i regjeringsposisjon etter neste års valg?

- Det kan bli et dramatisk skifte. Men jeg kan aldri tenke meg at Høyre vil være med på et slikt løp, svarer Reidar Sandal.


18.15: Kommentarfeltet er igjen åpent. Red.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus