Meny

Har mistet 3000 strømkunder

Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømkundene rømmer fra leverandørene i Midt-Norge.

Fakta

Alt du trenger å vite om strøm og energi her.

Fremtidens energiløsninger her.

Den store prisforskjellen på elektrisk kraft mellom Midt-Norge og Sør-Norge har skapt kundeflukt fra Nord-Trøndelags Elektrisitetsverk (NTE).

Styreleder Bjørnar Skjevik i NTE sa på møte i bedriftsforsamlingen i går at dette var en uholdbar situasjon. At strømpris og nettleie er avhengig av hvor i landet en bor, mener han er en håpløs situasjon, ifølge t-a.no . NTE skrudde opp den variable kraftprisen med 30 prosent fra og med 15. september i år, skriver adressa.no.

Sjekk kraftprisen i din kommune her.

- Slik kan vi naturligvis ikke ha det, mener Skjevik, som mener at den økte strømutgiften medfører en konkurranseulempe for midtnorsk næringsliv.

Nå øker prisene

Nå øker prisene for alle. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at bare i 2006 har strømprisene vært høyere på denne tiden av året.

Da var imidlertid fyllingsgraden lavere. SSB mener derfor at den høye kraftprisen i hovedsak skyldes stor krafteksport og et høyt forbruk av strøm her hjemme. Prisen på brensel har økt i nabolandene samtidig som man har redusert kapasiteten ved atomkraftverker.

I 3. kvartal 2008 betalte husholdningene i gjennomsnitt 38,3 øre/kWh for elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Total strømpris medregnet avgifter og nettleie for husholdninger var i gjennomsnitt 88,7 øre/kWh, en økning på 43,6 prosent siste år.

SSB. Klikk for en større versjon.SSB. Klikk for en større versjon.

Skal du skifte?

Dette bør du tenke på hvis du skal skifte strømleverandør:

Du finner en god oversikt over alle leverandører hos Konkurransetilsynet. Den finner du her. Istedenfor å velge kommune kan du velge å se alle leverandører, da får du de billigste akkurat nå. Men det er ikke så enkelt.

Bestiller du det produktet du ønsker?

Kraftleverandører tilbyr ofte flere typer avtaler med ulike vilkår. Det er altså viktig å passe på at du faktisk bestiller det produktet du ønsker. Vilkårene skal være i henhold til standardavtalene som er fremforhandlet av Forbrukerombudet og Energibedriftenes landsforening (EBL). Du finner de her.

Husk å sjekke betalingsvillkårene

NVE. Klikk for en større versjon.NVE. Klikk for en større versjon.

De ulike kraftleverandørene tilbyr ulike betalingsvilkår, for eksempel forskudd, a-konto, autogiro og så videre. Det er lurt å sjekke om betalingsvillkårene påvirker den faktiske prisen du betaler. For eksempel ved ekstra administrasjonsgebyr ved kundestøtte eller giro.

Forskuddsbetaling og årlige fastbeløp kan også ha enkelte ulemper, hvis du for eksempel ønsker å bytte leverandør i løpet av året eller dersom leverandøren går konkurs.

Det kan også være en god idé å sjekke sidene til Forbrukerrådet og Forbrukerombudet før man inngår en kraftleveringsavtale.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus