Et lite sjakktrekk for en mann

... Et stort sjakktrekk for menneskeheten

NASA astronaut Greg Chamitoff, som for tiden befinner seg i den internasjonale romstasjonen 32 mil over bakken, har utfordret jorden i et parti sjakk. Og du kan delta. Foto: EPA / NASA.
NASA astronaut Greg Chamitoff, som for tiden befinner seg i den internasjonale romstasjonen 32 mil over bakken, har utfordret jorden i et parti sjakk. Og du kan delta. Foto: EPA / NASA.

<pHvem vinner verdens første sjakkturnering mellom verdensrommet og jorden?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Den internasjonale romstasjonen (ISS) 32 mil over bakken, i en hastighet tett på 28.000 kilometer i timen, har astronaut Greg Chamitoff invitert jordboerne med på et spill utenom det vanlige.

Den kanadiske flyingeniøren har nemlig utfordret hele verden på et parti sjakk, i den første sjakkturneringen som har vært mellom verdensrommet og jordkloden.

Det skriver den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA på sine nettsider.

Sjakkpartiet skjer via hjemmesiden til den amerikanske sjakk-føderasjonen, hvor de som vil kan være med på å forsvare jorden ved å stemme over det neste trekket.

Trekk-alternativene til denne historiske duellen velges av sjakkentusiaster ved barneskolen Stevenson Elementary School i Bellevue, Washington.

Slik er den foreløpige stillingen i turneringen mellom verdensrommet og jorden. Astronaut Greg Chamitoff er hvit. Ill: USCF.Slik er den foreløpige stillingen i turneringen mellom verdensrommet og jorden. Astronaut Greg Chamitoff er hvit. Ill: USCF.

De unge spillerne vant årets nasjonale amerikanske sjakkmesterskap for barn og har vært elskverdige nok til å la astronaut Chamitoff stå for åpningstrekket.

Deretter vil det gå slag i slag, med et nytt trekk fra en av partene anslagsvis annen hver dag.

– Vi er svært glade for å ha mulighet til å kunne engasjere folk med dette unike sjakkspillet, uttaler Heather Rarick, en av lederne for NASAs romstasjonprogram.

Det store spørsmålet er om det blir jorden eller astronauten som vinner det gallaktiske partiet med sjakk. Ifølge den amerikanske sjakkforeningen har Greg Chamitoff allerede øvet seg med å spille noen partier mot de ansatte på NASAs kontrollsenter. Så langt har ingen klart å slå romfareren.

La oss bare håpe at partiet ikke tar for lang tid å få ferdig. Chamitoff skal nemlig etter planen returnere til jorden i november.

Personvernpolicy