Meny

Jaktlykke i våte skoger

Stein-Roger Johansen (på et jaktlag fra Mo i Rana) skjøt første elgoksen på et elgvald i Malm i Nord-Trøndelag mandag. Her stolte menn på jaktlag fra Mo I Rana sammen med oksen. På bildet fra venstre Jørn-Ove Ovesen, Steinar Berg Hansen, Svein-Olav Hansen, Atle Kjerrvang, Trond Pedersen, Stein-Roger Johansen og Yngve Larsen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fire dager dypt inn i Nord-Trøndelags våte skoger, har jaktlaget fra Mo i Rana endelig skutt den første elgoksen.

I løpet av et par høstmåneder må i overkant av 35.000 elg bøte med livet, på samme måte som denne kraftige elgoksen.

Stein-Roger Johansen (på et jaktlag fra Mo i Rana) skjøt første elgoksen på et elgvald i Malm i Nord-Trøndelag mandag. Her den sStein-Roger Johansen (på et jaktlag fra Mo i Rana) skjøt første elgoksen på et elgvald i Malm i Nord-Trøndelag mandag. Her den s

Kort tid etter at dyret er felt, tømmes dyret for blod, og innvollene fjernes. Dyret er tungt, men hjelp av beltedrevet spesialutstyr kjøres skogens konge ut av skogen.

Gjengen med Stein-Roger Johansen i spissen, kommer fra Mo i Rana i Nordland, men jakter i Nord-Trøndelag.

Mannsbastion

For fem år siden registrerte Statistisk sentralbyrå 29.500 kvinnelige jegere og 365.000 menn. Fram til fjorårets jakt var andelen registrerte kvinnelige jegere økt med 44,5 prosent til 42.570 jegere.

Av disse deltok 2.622 kvinner i elgjakten. Likevel er elgjakten stadig en mannsbastion. Vi finner fortsatt 20 mannlige elgjegere for hver kvinnelig.

Den største tettheten av jegere finner vi i Nord-Trøndelag og Hedmark der en av sju menn deltar i en eller annen form for jakt.

Firedobling

Det er også i Nord-Trøndelag og Hedmark de største elgkommunene i antall felte dyr. Øverst på lista troner Trysil der 5.183 dyr er felt de siste fem årene. Steinkjer innehar andreplassen blant landets største elgkommuner med 3.909 felte elg de siste fem årene.

Det totale uttaket av elg her i landet er mer enn firedoblet de siste 30 årene. Rekorden ble satt i 1999 da 39.400 elg ble skutt i Norge. De siste fem årene har uttaket variert mellom 34.000-38.000 dyr.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus