– Dramatisk humanitær situasjon i Gori

Fremdeles bor flyktninger i leire som denne i Gori. Foto: Scanpix/Reuters.
Fremdeles bor flyktninger i leire som denne i Gori. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– Situasjonen i Gori er dramatisk. Flyktninger har ingen steder å bo, og vinteren nærmer seg uten at en politisk løsning er på plass, sier statssekretær Raymond Johansen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gori/Oslo (NTB-Nina Haabeth): Han er på offisielt besøk i Georgia, hvor Gori ligger, Armenia og Aserbajdsjan denne uka. Formålet med reisen er å få et inntrykk av den humanitære situasjonen i regionen, og Johansen tegner et dystert bilde.

- Gori var den siste byen russerne trakk seg ut fra. Her er det veldig mange internt fordrevne fra blant annet Sør-Ossetia og buffersonene rundt. Mange bor hos familier i bittesmå leiligheter, andre bor i telt eller i bygninger uten tak. Kulda har kommet, det regner og situasjonen er dramatisk for mange, fastslår Johansen overfor NTB.

Norge har allerede gitt 30 millioner kroner til humanitær hjelp og gjenoppbygging. Johansen utelukker ikke at Norge vil vurdere å gi mer under den internasjonale giverkonferansen for Georgia i Brussel 22. oktober.

Politisk løsning

Han mener imidlertid at det aller viktigste nå er at man får til en politisk løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et sikkerhetspolitisk uavklart område. Det viktigste vil være å få en politisk løsning, som i dag ser ut til å være langt borte, sier Johansen.

Han sier at folk ikke tør å flytte hjem igjen, fordi situasjonen fortsatt er så uavklart.

– Folk her er livredde for russerne, sier han.

Statssekretæren i Utenriksdepartementet understreker også at det er svært viktig for stabiliteten at EU-observatørene nå kommer på plass:

– Ved å ha uavhengige kilder som overvåker, informerer og snakker med partene kan man få et sannere bilde av konflikten. Sannheten er som kjent krigens første offer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får ikke tilgang

Men EU-observatører får foreløpig ikke tilgang til buffersonene som Russland har opprettet rundt utbryterrepublikken Sør-Ossetia i Georgia.

– Fra onsdag morgen vil representanter for EU begynne overvåkingen fram til de sørlige grensene av sikkerhetssonen, sier den russiske, militære talsmannen Vitalij Manutsjko, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-observatørene er utplassert for å overvåke våpenhvileavtalen mellom Russland og Georgia. Ifølge avtalen skal alle russiske styrker være trukket ut av georgisk territorium innen 10. oktober. Det er også meningen at EU-observatører skal patruljere den såkalte buffersonen.

– De får ennå ikke operere innenfor sikkerhetssonen i Sør-Ossetia, men vi har samtaler om dette, opplyste Manutsjko tirsdag.

Årsaken til forsinkelsen skal være at en avtale om den tekniske og praktiske gjennomføringen ikke er ferdigforhandlet.

Observatører på plass

Raymond Johansen mener det vil ta tid før observatørene slipper inn i buffersonene.

EUs observatørkorps på rundt 300 sivilpersoner er alt på plass i Georgia og er klare til å starte jobben tidlig onsdag morgen.

EUs utenrikspolitiske sjef, Javier Solana, reiste tirsdag til Georgia. Han sa han hadde tillit til at russerne ville respektere våpenhvileavtalen.

– Målet for EUs observatører er å gjøre det mulig for russerne å trekke seg tilbake. Jeg er optimistisk og tror alle partene vil leve opp til avtalen, sa Solana, ifølge AFP.


Oppdaterte Nyheter fra Russland/Øst-Europa finner du på Startsiden