Tiltalt for giftdrap

FORGIFTET: En av de 95.000 personene som ble skadd i den ulovlige giftdumpingen, var onsdag utenfor rettsalen i Abidjan. Foto: Issouf Sanogo/AFP/Scanpix
FORGIFTET: En av de 95.000 personene som ble skadd i den ulovlige giftdumpingen, var onsdag utenfor rettsalen i Abidjan. Foto: Issouf Sanogo/AFP/Scanpix

<p12 personer er tiltalt for å ha dumpet 500 tonn kaustisk soda og oljerester ut over flere søppelfyllinger i Elfenbenskysten. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsaken begynte i havnebyen Abidjan i dag, og flere av de som ble forgiftet hadde møtt opp utenfor rettslokalene.

17 personer ble drept, og så mange som 95.000 personer har måtte søke legehjelp for kvalme og pustevansker som resultat av forgiftningen.

Giften ble spredt rundt på over ti søppeldynger i nærheten av byen Abidjan.

Dro til Afrika etter avslag

Giften ble frakten inn av det nederlandske selskapet Trafigura. Selskapet gikk i 2007 med på å betale 152 millioner Euro i erstatning, melder franske france24.com.

Blant de som nå er tiltalt i saken er sjefen for selskapet Tommy som skulle ta seg av giften, samt havnesjefen i Abidjan.

Skipet Probo Koala ankom Abidjan i august 2006, etter at de ikke fikk lov til å dumpe giften i Amsterdam.

SVARER FOR GIFTDRAP: De tiltalte ankommer rettslokalet i Abidjan.SVARER FOR GIFTDRAP: De tiltalte ankommer rettslokalet i Abidjan.

- Ikke en søppelplass

Nederlandske Trafigura krevde at regjeringen i Elfenbenskysten ikke satt i verk strafferettslige tiltak mot dem, mot at de betalte ut en erstatning.

FNs spesialrapportør Okechukwu Ibeanu har tidligere krevd at domstolene tar tak i saken.

- Afrika er ikke en billig søppelplass. Ofrene bør få den rettferdigheten som de fortjener, sa han i fjor sommer.

Personvernpolicy