Hevder hun ble torturert under avhør

Torturen skal ha funnet sted i Dretelj-leiren, ifølge vitnet. Foto: Politiet.
Torturen skal ha funnet sted i Dretelj-leiren, ifølge vitnet. Foto: Politiet.

<pEt kvinnelig vitne fortalte i krigsforbrytersaken i Oslo tingrett mandag at hun ble beordret til å kle av seg, slått, knivrispet og fikk en sikkerhetsnål stukket under fingerneglene under et avhør

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Arnt Folgerø): – Dette avhøret var den lengste omgangen med juling jeg fikk i fangeleiren Dretelj, forklarte den 52 år gamle kvinnelige legen, som mener hun ble voldtatt over 30 ganger mens hun var i fangeleiren sommeren 1992.

Den tiltalte 42-årige norsk-bosnieren skal ha ledet det torturpregede avhøret, men selve voldsutøvelsen ble foretatt av andre, forklarte vitnet.

Da forhørslederen, den tiltalte 42-åringen, gjorde tegn, begynte slagene med batong mot hender, armer og bein, forklarte det kvinnelige vitnet.

Tiltalte, Mirsad Repak, gjorde ikke noe for å hindre at andre i forhørsrommet mishandlet henne. Etter forhøret som varte i halvannet time, ble hun ført til et baderom og tvunget til oralsex med den ledsagende vokteren, før hun ble geleidet tilbake til cella si, forklarte hun.

Kjente ikke tiltalte

Ifølge den ene av tiltaltes to forsvarere, advokat Brynjulf Risnes, har vitnet i sine politiforklaringer oppgitt tre forskjellige navn i tilknytning til oralsexen hun skal ha blitt tvunget til å utføre etter avhøret. Under eksaminasjonen ledet av Risenes, sa vitnet at det var tre forskjellige navn på samme person, og at hun også hadde blitt tvunget til oralsex ved andre anledninger under oppholdet i fangeleiren. Vitnet sa også at det kunne ha oppstått misforståelser og feil i oversettelsen av hennes forklaringer under politiavhørene.

Risnes konfronterte vitnet med at hun i et tidligere politiavhør ikke kjente igjen Repak da hun ble forelagt bilder av ti menn, hvorav ett av dem var av tiltalte fra den tida det pinefull avhøret skal ha funnet sted. I andre politiavhør har vitnet sagt at hun husket tiltalte godt. I tingretten mandag svarte vitnet at hun ikke gjenkjente Repak på grunn av den angsten og forvirringen som avhørene framkalte i henne.

Hovedinspektør

Det pinefulle avhøret var det ene av et par-tre møter den kvinnelige legen hadde med tiltalte mens hun satt i Dretelj. Hun er den personen som satt lengst innesperret i denne leiren som var fangeleir for etniske serbere og ble styrt av den kroatiske, paramilitære enheten HOS.

Det var HOS-generalen Blas Kraljevic som presenterte Repak for henne, og han ble presentert som hovedinspektør for HOS i Bosnia-Hercegovina.

Vitnet ble innkalt til et nytt forhør med tiltalte, en eller to dager etter det torturpregede første avhøret. Denne gangen skjedd det ingen mishandling. Repak klappet i hendene og sa at han bare ville late som om ham mishandlet henne.

Vitnets politiforklaring av det torturfylte avhøret fyller, ifølge forsvarer Risnes, fire A-4-sider med detaljerte beskrivelser av hva som skal ha skjedd. De over 30 tilfellene av voldtekt hun mener å ha blitt utsatt for, er derimot summarisk beskrevet, konfronterte han vitnet med da hun mandag avla vitneforklaring i krigsforbrytersaken i Oslo tingrett.

Personvernpolicy