Amming reduserer brystkreftrisikoen

FOR MOR: Amming er også positivt for mors helse. Å amme ett år i løpet av livet reduserer brystkreftrisikoen med 4,8 prosent, viser omfattende vitenskapelig analyse. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
FOR MOR: Amming er også positivt for mors helse. Å amme ett år i løpet av livet reduserer brystkreftrisikoen med 4,8 prosent, viser omfattende vitenskapelig analyse. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pNorske kvinner vet at morsmelk er bra for barnet, men nå er det viktig å få fram at dette er noe man også kan gjøre for å redusere brystkreftrisikoen, sier Anne Bærug ved Nasjonalt kompetansesenter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bred enighet om at morsmelk er den naturlige og beste maten for spedbarn, og amming har mange kjente positive effekter både for mor og barn.

Nå viser en analyse av 7000 studier, gjennomført av The World Cancer Research Fund, at det å amme i ett år i løpet av livet reduserer en kvinnes risiko for brystkreft med 4,8 prosent, melder BBC.

- Brystkreft er den kreftformen som tar flest unge kvinners liv i vår del av verden. Amming beskytter kvinner før overgangsalderen mot brystkreft. Dette er nå så godt dokumentert at man kan konkludere som man gjør i denne analysen fra The World Cancer Research Fund, sier Anne Bærug ved Nasjonalt kompetansesenter for amming til ABC Nyheter.

- Vi har nok vært mest opptatt av effekten amming har på barnets helse, men nå kommer denne og annen forskning som viser at det er viktig også for mors helse.

- Norske kvinner vet at bra for barnet, men nå er det viktig å få fram at dette er noe man også kan gjøre for å redusere brystkreftrisikoen, fortsetter hun.

Mindre kreftrelaterte hormoner

Noe av grunnen til at amming har denne effekten, er at det har vist seg å føre til reduserte nivåer av noen kreftrelaterte hormoner i mors kropp.

Ved slutten av en ammeperiode kvitter kroppen seg også med celler i brystet som kan ha skader på DNAet, noe som også betyr redusert risiko for at det utvikles brystkreft i fremtiden.

Anne Bærug forteller at Nasjonalt kompetansesenter for amming for tiden har kurs for helsesøstre og kommunejordmødre over hele landet. Der legges det også vekt på amming i forhold til mors helse:

- Helsestasjonene skal heve standarden på sin ammeveiledning gjennom initiativet Ammekyndig helsestasjon. På kursene får de også en oppdatering som tar for seg den positive effekten amming har for både mor og barn, sier hun.

2700 kvinner rammes hvert år

Tall som ble innhentet av Helsedirektoratet i 2006-2007 viser at norske kvinner er flinkere enn sine europeiske medsøstre når det kommer til amming:

- Norske kvinner er motiverte, 98 prosent ammer når barnet er en uke. Åtti prosent ammer ved seks måneder. Ved 4 måneder er det 46 prosent som fullammer, sier Anne Bærug.

Den norske anbefalingen er fullamming i seks måneder og at man ammer litt i minst ett år.

- I Norge er vi et godt stykke under anbefalingene, men vi ligger godt foran andre land i Europa og Vesten, sier Bærung.

Brystkreft er den hyppigst forekommende kreftformen i den vestlige verden. Og hvert år får cirka 2700 kvinner i Norge diagnosen. I gjennomsnitt har kvinner 10 prosent sjanse for å få brystkreft i løpet av livet.

Kilder: BBC og Pasienthandboka.no