Paul Newman er død

<p class="hidden">Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

<pSkuespilleren Paul Newman er død, 83 år gammel, opplyser en talskvinne for Hollywood-legenden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Paul Newman
* Den kjente skuespilleren og filmregissøren Paul Newman døde fredag i sitt hjem nær byen Westport i Connecticut etter lengre tids kreftsykdom.
* Newman ble født 26. januar 1925 i Cleveland, Ohio.
* Han etterlater seg kona Joanne Woodward, som han giftet seg med i 1958, og fem døtre.
* Newman ble kjent for sine roller i filmer som «The Hustler», «Butch Cassidy and the Sundance Kid», «Long Hot Summer» og «Paris Blues».
* Han ble Oscar-nominert ti ganger og ble i 1987 tildelt statuetten for sin rolle i filmen «The Color of Money». Han ble også tildelt to Æres-Oscar.
* Skuespilleren grunnla også Newman’s Own, men ga bort alt han tjente på matvareselskapet til veldedige formål.
(Kilde: NTB, AP) (©NTB)

– Hans død var like privat og diskré som måten han levde sitt liv på. En ydmyk kunstner som aldri så på seg selv som «stor». Han døde omgitt av sin nærmeste familie og nære venner, heter det i en kunngjøring fra Newmans familie.

Paul Newman (til høyre) og Robert Redford i filmen Paul Newman (til høyre) og Robert Redford i filmen "Butch Cassidy and the Sundance Kid" fra 1969.

Paul Newman var nominert til Oscar ti ganger og vant den gjeve statuetten i 1987 for sin rolle i «The Color of Money», der han spilte mot Tom Cruise. I tillegg ble han tildelt Æres-Oscar to ganger.

Newman spilte i over 50 filmer, blant annet «Katt på hett blikktak», mot Elizabeth Taylor, «The Hustler» og ikke minst i «Butch Cassidy and the Sundance Kid» og «Stikket», begge i strålende samspill med Robert Redford.

Paul Newman, som i seks tiår sjarmerte filmfansen med sine blå øyne og sitt lure smil, kunngjorde i 2007 at han ville legge skuespillerkarrieren på hylla fordi han ikke lenger klarte å prestere sitt beste.

Trakk seg

– Jeg er ikke i stand til å arbeide lenger på det nivået jeg ønsker, fortalte han i et intervju med TV-stasjonen ABC.

– Man begynner å miste hukommelsen, man begynner å miste troen på seg selv, man begynner å miste skaperevnen. Så nå er det et lukket kapittel for meg, sa han.

Tidligere i år trakk Newman seg som regissør for en teateroppsetning av John Steinbecks «Om mus og menn» i Connecticut på grunn av «uspesifiserte helseproblemer». På den tiden avviste Newman ryktene om at han var kreftsyk, men påsto derimot at han var i god form.

Karakterskuespiller

Selv om han på grunn av sitt kjekke utseende og strålende blå øyne ble oppfattet som den perfekte romantiker, fremsto han ofte som opprører, røff type eller samfunnstaper på lerretet.

– Jeg har alltid vært en karakterskuespiller, sa han en gang.

– Det var bare det at jeg så ut som Lille Rødhette.

I sine over 50 år som skuespiller jobbet han med de aller største navnene i Hollywood, deriblant Alfred Hitchcock, Robert Altman, Martin Scorsese, tidligere nevnte Elizabeth Taylor, Lauren Bacall og Tom Hanks.

Han spilte også mot sin kone Joanne Woodward i flere filmer, blant annet «Long Hot Summer» og «Paris Blues». I tillegg regisserte han henne i filmer som «Rachel, Rachel» og «Glassmenasjeriet».

Paul Newman og kona Joanne Woodward ved racerbanen i Lime Rock i 1983.Paul Newman og kona Joanne Woodward ved racerbanen i Lime Rock i 1983.

Newman og Woodward var en sjeldenhet i filmstjerneverden, ettersom de var gift i 50 år.

Motorsport

På 1970-tallet ble Newman, som da var gått lei av skuespilleryrket, fascinert av motorsport. I 1977 ble han profesjonell racerbilkjører og deltok i flere konkurranser. Hans beste plassering var en andreplass i billøpet Le Mans i 1979 og en femteplass i Daytona i 1977.

– Motorsport er den beste måten å slippe unna alt fjaset i Hollywood på, sa han til People Magazine i 1979.

Paul Newman forlot imidlertid aldri skuespilleryrket og gjorde sin siste filmrolle som stemmen til Doc Hudson, en av verdenshistoriens mest kjente racerbiler, i Pixars animasjonsfilm «Biler» fra 2006. (©NTB)

Personvernpolicy