Kinesisk melkepulver til norske barn

<p class="hidden"> <strong>Frister barna: </strong>Kinesiske godsaker inneholdende melkepulver, er importert i store mengder til Norge.</p>
 Frister barna: Kinesiske godsaker inneholdende melkepulver, er importert i store mengder til Norge.

<pFram til august i år er det importert 84.260 kilo søtsaker med risko for melamin-forgiftning fra Kina til norske butikkhyller.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter har til nå beroliget befolkningen med at morsmelkerstatninger som har tatt livet av flere spedbarn og påført tusenvis av kinesiske barn sykdom, ikke finnes i Norge. Nå viser det seg at slikt melkepulver kan være tilsatt søtsaker, kjeks og kaker som er importert i store mengder til Norge.

En gjennomgang ABC Nyheter har gjort av importstatistikken til Statistisk sentralbyrå, viser at det til og med august i år er importert i alt 84.260 kilo av søtsaker, tyggegummi, pastiller, sukkertøy, kjeks, småkaker og deig til Norge. Alt dette er varer som inneholder eller kan inneholde kinesisk melkepulver. Dette igjen kan inneholde det ulovlige giftstoffet melamin, som kinesiske meieriselskaper har tilsatt melkepulveret.

Risiko for europeiske barn

Ifølge den danske avisa Politiken kan den kinesiske melkeskandalen ramme også europeiske forbrukere. I det europeiske mattrygghets-systemet som også Norge er tilsluttet, har man kun hatt forbud mot import av melkepulver, og ikke godterier, kjeks og kaker som inneholder melkepulver.

En tur til butikker i Oslo sentrum innbrakte raskt flere typer kjeks og godsaker som frister barn, importert fra Folkerepublikken Kina. Importørene oppgir at varene inneholder blant annet «hele melk pulver».

Varsko går ut

EUs mat-trygghetsorgan EFSA gikk i dag ut med en advarsel om at farlig melamin kan finnes også i slike sammensatte produkter. Inntak av normal mengde søtsaker skal ikke være farlig for voksne, selv om de skulle inneholde melamin. Heller ikke for barn skal dette ifølge EFSA være farlig. Men unger som har i seg mye søtsaker med melamin, løper en risiko.

Det norske Mattilsynet gå også ut med en slik informasjon fredag ettermiddag, opplyser seksjonssjef Henning Osnes Teigene.

- Fordi det dreier ser om mindre mengder melk, skulle det ikke være fare ved normalt forbruk, selv om det er melamin i produktet. Det er heller ikke påvist ulovlig melamin så langt, sier han.

---

Fra redaksjonen 28. september: rettet «melanin» til «melamin».

Personvernpolicy