- Kan ikke tro at det er han

TILBAKE PÅ ÅSTEDET: To døgn etter massakren i Kauhajoki Seija Pihlajaviita forteller biologilæreren om studenten som ble verdenskjent massedrapsmann. Foto: Lars Inge Staveland
TILBAKE PÅ ÅSTEDET: To døgn etter massakren i Kauhajoki Seija Pihlajaviita forteller biologilæreren om studenten som ble verdenskjent massedrapsmann. Foto: Lars Inge Staveland

<pSeija Pihlajaviita hadde en stillferdig og aktiv elev i klasserommet. Men Matti Juhani Saari skjulte en morderisk plan. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAUHAJOKI (ABC Nyheter): - Det kan ikke være samme mannen som jeg underviste. Jeg kjenner ham igjen på bildene, men kan ikke tro det er han, sier Pihlajaviita til ABC Nyheter.

Hun står utenfor yrkesinstituttet i Kauhajoki. Tirsdag formiddag ble hennes arbeidsplass sentrum for verdens oppmerksomhet etter at Saari skjøt ned ti personer i et klasserom i kjelleren.

Den vesle byen har rundt 15.000 innbygger. Mange av dem er studenter som er kommet fra hele regionen for å studere ved Kauhajokis flere yrkesrettede høyskoler.

- Ingen spøkefull type

En av studentene som hadde reist langt for å studere i byen var Matti Saari.

Han var andre års bachelor-studentent i næringsmiddelfag, og bodde aleine i en leilighet 200 meter fra skolen.

Hvordan han gikk fra å være en tilsynelatende vanlig student til å bli massemorder, er gåten som finske medier, politi og kriseteam nå prøver å løse.

Biologilæreren ser ikke noe svar.

- Han var hyggelig og stille, men ikke for stille. Dersom han hadde noen spørsmål, ville han stille dem. Men har var ikke typen som spøkte hele tida, sier Seija Pihlajavitta.

Hun underviste Saari i mikrobiologi da han gikk første året på studiet. Neste år skulle hun ha forelest for ham i næringsmiddellhygiene og lovgivning.

Punktlig

Beskrivelsen Pihlajavitta gir av Saari passer inn i bildet som allerede er presentert av den 22 år gamle Saari. Han var innesluttet, men ikke unormal. Han ble mobbet på skolen, men klarte seg tilsynelatende bra sosialt. Finske medier skriver at han slet på gymnaset, men etter hvert klarte seg bedre.

- Jeg ville ikke si at han var en særlig åpen person. Men han hadde venner. Han var en del av en gjeng på tre gutter i klassen som holdt sammen, sier Pihlajavitta.

Hun husker spesielt at Saari var punktlig.

- Han gjorde alltid oppgavene som han fikk utdelt, og leverte dem alltid inn i tide. Jeg vil at han var en aktiv student. Karakterene var ikke de beste, men heller ikke dårlige, sier hun .

Etter tirsdagens massakre er det kommet fram at handlingen var planlagt i lang tid.

På bordet hjemme hos Saari lå brevet der han røpte motivet for udåden: Han hatet alle mennesker.

Krisehjelp til familien

Det gikk også fram at massakren var planlagt helt siden 2002. Med andre ord - han hadde planer om å ta liv lenge tid før han kom til Kauhajoki for å studere næringsmiddelfag.

Kauhajoki har de siste dagene fått storinnrykk av kriseteam fra hele Finland.

Familien til Matti Juhani Saari i hjembyen Pyhäjärvi i Nord-Finland har fått krisehjelp .

For studentene på Kauhajoki vil det ta lang tid å komme tilbake til en normal hverdag.

- På en måte så er det nå det begynner. Nå kommer hverdagen. Den blir hard å komme gjennom for studentene, sier Pihlajavitta.

Personvernpolicy