- Saari nøt å se sine ofre dø

- Det virket som at Matti nøt det når blodet fløt. Foto: Scanpix.
- Det virket som at Matti nøt det når blodet fløt. Foto: Scanpix.

<pOverlevende etter skoleskytingen i Kauhajoki har fortalt politiet at Matti Saari skjøt sine ofre en etter en, og at han nøt å se dem dø. Politiet beskriver ugjerningen som «rene slakten».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kauhajoki (NTB): Etter å ha skutt og drept ti personer skal Matti Saari (22) ha ringt til bestekameraten. Med rolig stemme sa han: «Jeg har drept flere mennesker, og jeg er omringet av politi. Nå har jeg tenkt å drepe meg selv, og jeg vil si ha det».

Sekunder senere rettet Saari våpenet mot sitt eget hode og trakk av, skriver den svenske avisen Expressen i sin nettutgave torsdag.

- Stemmen hans var rolig, nesten lettet, har kameraten fortalt.Tre overlevende som greide å flykte ut av klasserommet, har i politiavhør forklart at Saari oppførte seg svært aggressivt og at ingen av ofrene fikk mulighet til å forsvare seg.

Da han avfyrte det første skuddet, kastet alle seg ned på gulvet. Deretter gikk Saari rundt og skjøt sine ofre én etter én.

Skytingen pågikk trolig bare en kort stund. Det virker ikke som om det oppsto håndgemeng, ifølge aftonbladet.se.

- Han gikk hjemmefra med drap i sinnet, og avhørene av de overlevende bekrefter den mistanken.

Han gjennomførte ugjerningen med kaldt blod og skjøt sine egne klassekamerater, sier etterforskningsleder Jari Neulaniemi til avisen Helsingin Sanomat. Han beskriver drapene som rene slakten.

Klassekamerater

Ett av ofrene var en klassekamerat og venn som Saari ofte var sammen med. De øvrige elevene i klasserommet var heller ikke ukjente for Saari, ettersom de alle hadde gått i samme klasse i halvannet år.

Nøyaktig hendelsesforløp er ennå ikke klarlagt fordi de overlevende ikke har kommet over sjokket ennå.

Etter skytingen skal Saari ha helt en bensinluktende væske på gulvet og tent på.

Neulaniemi sier at politiet vil forsøke å avhøre så mange øyenvitner som mulig mens hendelsene ennå er godt i minne.

Trolig vil etterforskningen på skolen være avsluttet søndag slik at undervisningen kan starte igjen mandag.

Identifiseringen av ofrene vil ta enda noen dager fordi flere av dem er svært ille tilredt av brann og omfattende skuddskader.

De vil bli identifisert ved hjelp av DNA-prøver og tannkort, som ble samlet inn onsdag.

Smitteeffekt

Forskere har advart mot at drapene i Kauhajoki kan ha en smitteeffekt, og torsdag måtte to skoler i henholdsvis Finland og Sverige evakueres på grunn av trusler.

Blant annet ble 500 elever og lærere evakuert fra en skole i Keuru i midtre Finland etter at elever mottok sms-meldinger om en bombetrussel og trusselen ble diskutert på internett.

Finsk politi har dessuten pågrepet i alt fem ungdommer som er mistenkt for å ha rettet trusler mot skoler. Blant dem er en 15-åring og to 18 år gamle jenter, ifølge nyhetsbyrået FNB.

Også i Sverige tar politiet nå lignende trusler på stort alvor, og torsdag formiddag ble en videregående skole i Västerås i Sverige evakuert etter trusler om at noen skulle skytes.

Truslene ble ringt inn til en alarmsentral og funnet på en lapp i skolegården.

- Truslene er noe diffuse, vi vet ikke om det er noen substans bak dem. Lignende skjedde etter forrige skoleskyting i Finland, sier Lars Hamrin ved politiet i Västmanland.

I byen Köping har svensk politi pågrepet en 16 år gammel gutt etter å ha fått tips om et videoklipp gutten hadde lagt ut på You Tube.

Gutten er siktet for brudd på våpenloven og for å ha utsatt andre for fare. (©NTB)

Personvernpolicy