Folkemusikk fra A til Å

W for Warg. Daniel Sanden-Warg, svensken som har gjort Setesdøl av seg.
 W for Warg. Daniel Sanden-Warg, svensken som har gjort Setesdøl av seg.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGjør klar for norsk folkemusikks stormønstring Folkelarm. ABC Nyheter hjelper deg med begrepene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmet for Folkelarm finner du her.

Denne helgen er det Folkelarm i Oslo igjen. Folkelarm er folkemusikken og folkemusikernes svar på både Bylarm og Spellemann og etter hvert et stort arrangement. Fra torsdag til søndag skal det avvikles rundt 100 konserter på en rekke scener i hovedstaden.For alle dem som har tenkt seg på Folkelarm, men som ikke er helt sikre på ord, navn og uttrykk innen folkemusikken; her er en kjapp innføring:

A for Alltid Folkemusikk (NRK). Nettradio som spiller norsk folkemusikk hele døgnet. For nybegynnere kan det være greit med korte besøk i begynnelsen.

Kan også stå for A-klassing. Det er den gjeveste klassen i kappleiksspillet (Se Kappleik)

B for Buen. Familien Buen. Et slags Telemarks-dynasti innen folkemusikken, med søsknene Hauk, Knut og Agnes som toneangivende i mange år. Per Anders (sønn av Agnes) er en av de nye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hauk Buen er en av landets fremste hardingfelespelemenn. Her sammen med en representant for irsk folkemusikk, Mhairead Ni MhaonaHauk Buen er en av landets fremste hardingfelespelemenn. Her sammen med en representant for irsk folkemusikk, Mhairead Ni Mhaona

Kan også står for bunad, som i mange år har vært arbeidsantrekk for folkemusikere. I dag er det ikke fullt så nøye, bortsett fra på Landskappleiken, da.

C for Colombi Egg. Folkemusikklubb i Bergen som Gabriel Fliflet – mot de fleste odds - har klart å lage til et populært treffsted for mange flere enn folkemusikkutøverne

D for Dialekt. Innen folkemusikken er det like mange musikalske dialekter som det er - dialekter. Det kan bety at samme slått (se S for slått) spilles, eller tolkes på litt forskjellige måter i Telemark og i Valdres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan også stå for Dåm. Mye brukt uttrykk som sier noe om framføringen av folkemusikken.

E for Enigma. Gåte. For mange er den norske folkemusikken en gåte, vanskelig å skjønne og vanskelig å komme inn i. Men gåter lar seg som kjent knekke – før eller siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

F for Festival. Nei, det er ikke bare rock- blues og klassiske festivaler I Norge. Folkemusikken har flere og de største er Folkemusikkfestivalen i Førde, Telemarkfestivalen og Jørn Hilme-stevnet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Festivaler er det mange av i Norge. Også folkemusikkfestivaler. Her fra siste års Førdefestival.Festivaler er det mange av i Norge. Også folkemusikkfestivaler. Her fra siste års Førdefestival.

Kan også stå for felestille. Det finnes uhorvelig mange måter å stemme en hardingfele på.

Kan også stå for Fanitullen (Fandens trall). Finns i mange varianter. Sigbjørn Bernhoft Osa og SAFTs versjon under Ragnarock i Holmenkollen i 1973 er legendarisk. Det er også Odd Bakkeruds versjon fra Landskappleiken i 1994.

G for Genreblanding, eller modernisert folkemusikk. Har vært delte meningen i folkemusikkmiljøet om dette.

H for hardingfele.H for hardingfele.

H for Hardingfele. Norges nasjonalinstrument. En rar fele (det heter ikke fiolin i folkemusikkmiljøet), synes mange, med understrenger som når de ressonerer lager den spesielle lyden. Motsatsen til hardingfele er vanlig fele/ flatfele. Og de hører til i hver sine distrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I for Irland. Mest fordi det faktisk kan synes som det er flere nordmenn som har sans for irsk folkemusikk enn for sin egen – den norske. Kunnskapen om irsk folkemusikk er ofte også større

Artikkelen fortsetter under annonsen

J for jenter. Fra å ha vært en mannsbastion, er det i dag flere jenter som rekrutteres til folkemusikkmiljøet enn gutter. Jentene har vært der før, også, men mer skjult. Sigrid Moldestads forestilling Taus bør oppleves. .

J kan også stå for Jaastad-fela. Den eldste daterte hardingfela vi har i dag. Trolig laget i Hardanger rundt 1650 og av Ole Jonsen Jaastad.

Kan også stå for joik. Samisk musikk både er og er ikke en del av den norske folkemusikken.

K for kappleik. Er en konkurranse i musikk. Finnes tre klasser (etter hvor god man er), og en jury peker ut vinnerne. Finnes mange små og store kappleiker, med Landskappleiken som den største og viktigste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan også stå for Kvaale, Hallvard T. Vossingen startet i sin tid plateselskapet Heilo, og har hatt stor betydning for utgivelsene av norsk folkemusikk.

Kan også stå for kvedar (stum d). De som synger folkemusikk kalles kvedarar.

L for Lien, Annbjørg. Knapt noen kvinnelig folkemusikkutøver har hatt så stor betydning for utbredelsen av både tradisjonell og moderne folkemusikk som henne de siste årene.

Kan også stå for Landskappleiken, som ble arrangert første gang i Bergen i 1896. I mange år bare for hardingfele. Første vinner var Sjur Helgeland. Er et slags norgesmesterskap i folkemusikk.

M for Myllarguten. Et ikon innen folkemusikken, levde fra 1801-1872. Har fortsatt en svært sentral plass i folkemusikkmiljøet, og omtales blant utøvere med andakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

N for Nordstoga, Odd. Har med sin folkemusikkbakgrunn skapt en ny type popmusikk som har gjort at folk også er blitt nysgjerrige på – ja, folkemusikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

N for Nordstoga, Odd.N for Nordstoga, Odd.

O for Ole Bull. Men i dag ikke så mye fiolinisten Ole Bull som ble verdensberømt med Myllarguten på slep. I dag står Ole Bull for Ole Bull Akademiet på Voss, der unge folkemusikere kan få en solid musikkutdanning med basis i folkemusikken.

P for Pols. En danse- og slåtteform som er mest utbredt i Nord-Østerdal og traktene rundt Røros. Hvis du kan danse reinlender, har du et visst håp om å kunne lære deg pols også.

Q for Qua Vadis. Hvor går norsk folkemusikk? Hvor blir det av tradisjonene oppi alt det nye? Gode forslag kan sendes til Landslaget for spelemenn, eller til kulturminister Trond Giske.

R for rock, som det fines mye av I folkemusikken. Men mest i overført betydning. Anmelderne liker godt ord som «rocka uttrykk», når de skal beskrive nye og utradisjonelle band med utgangspunkt i folkemusikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan også stå for Riksscenen. Ny nasjonal institusjon for folkemusikk- og dans som kommer i Schous kulturbryggeri.

S for Slått. I folkemusikken heter det ikke låt eller melodi. Det heter slått. Men ”låtene” kan også hete gangar eller springar, eller rull eller pols. Men like fullt er de en slått, og som oftest etter en eller annen gammel spelemann.

Kan også stå for Sonja, dronning Sonja, som faktisk er høy beskytter for både Landslaget for spelemenn og for folkemusikkfestivalen i Førde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

T for trivsel. Har du vært på folkemusikkfestival eller kappleik og for eksempel opplevd buskspel (spill på sida – på campingplasser og hotellrom), ja så har du fått en opplevelse for livet.

U for Uvant. Mange som hører norsk folkemusikk for første gang, synes musikken er bade rar og uvant. Kan også stå for underbar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

V for Valkyrien Allstars. Siste års friskeste pust på den nye folkemusikkscenen. Selv om mange tror at de spiller rock med hardingfeler, så er det faktisk norsk folkemusikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

V for Valkyrien AllstarsV for Valkyrien Allstars

W for Womex. Stort europeisk folkemusikk- og verdensmusikk-arrangement, som dessverre ikke helt har fått opp øynene for den nordiske folkemusikken ennå.

Kan også stå for Warg, Daniel Sanden. Den unge svensken som har gjort setesdøl av seg og som i dag er en av de fremste tradisjonsbærerne av det såkalte Setesdalsspillet.

X for X-faktor. I folkemusikksammenheng kan det være det lille øyeblikket da du plutselig skjønner at det faktisk går an å like folkemusikk.

Å for Åse Teigland.Å for Åse Teigland.

Y for yrke. I dag har mange av de unge folkemusikerne musikken som yrke, i motsetning til i gamle dager da de ofte var musikere ved siden av jobben som bonde, anleggsarbeider eller lærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Z for zither. I Norge kjent som sitar, og i versjoner som vi kjenner som harpeleik eller langeleik.

Æ for ærlighet. Noe mindre kommersielt enn folkemusikk finner du knapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan også stå for æsj, som er den reaksjonen mange kommer med når de hører norsk folkemusikk for aller første gang.

Ø for øl. Ja da, de drikker øl i folkemusikkmiljøet også.

Å for Åse Teigland. Første kvinne som noen gang har vunnet a-klassen hardingfele på Landskappleiken. Det skjedde på Røros i 2005.

Her finner du mer informasjon om norsk folkemusikk.

(Flere bilder under artikkelen)

L for Lien, Annbjørg.L for Lien, Annbjørg.

Columbi Egg er folkemusikklubben i Bergen som har Columbi Egg er folkemusikklubben i Bergen som har "fått det til". Her fra en utflukt til Førde.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden