Fullførte ikke militærtjenesten

BLE DRAPSMANN: Venner og lærere beskriver Matti Juhani Saari som en stille person, som ble mobbet på gymnaset og i militæret.
BLE DRAPSMANN: Venner og lærere beskriver Matti Juhani Saari som en stille person, som ble mobbet på gymnaset og i militæret.

<pMatti Juhani Saari (22) skal ha blitt mobbet på skolen og i militære. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAUHAJOKI (ABC Nyheter): Tirsdag drepte han ti personer ved yrkesskolen i det vesle finske byen Kauhajoki.

Les også:

- Skolen for dårlig på mobbing

Etter hendelsen spør lokalbefolkningen, politiet og pårørende seg hvordan dette kunne skje, uten at noen oppdaget faresignalene fra Saari.

I studenthjemmet etterlot Saari et brev som tyder på at han planla massakren så tidlig som i 2002.

Ifølge finske medier kan det også ha vært kontakt mellom Saari og Pekka-Eric Auvinen, som skjøt åtte personer på en skole i Jokela i november i fjor.

De skal, ifølge finske hufvudstadsbladet, ha kjøpt pistol fra den samme butikken i Jokela. Studentene i Kauhajoki ble drept med en Walter P22 pistol.

Mobbet i førstegangstjenesten

Men selv om massakren var planlagt i lang tid, er det få som husker Saari som en problematisk elev.

Saari vokste opp i Pyhäjärvi, der familien fortsatt bor og nå mottar krisehjelp. I 2007 flyttet han til Kauhajoki. Han skal tilbrakt lørdagskvelden i Pyhäjärvi.

Ifølge den finske avisa Iltalehti ble Saari mobbet på gymnaset, og opplevdes som en merkelig og ubehagelig person. Denne mobbingen fortsatte da Saari var i førstegangstjeneste. Ifølge Helsingin Sanomat avbrøt Saari militærtjenesten, og det er uklart hvorfor.

Var utvekslingstudent

Saari hadde aldri vært i klammeri med politiet, før massakren tirsdag.

Ifølge rektor på gymnaset i Pyhäjärvi, Veikko Kumpumäki, var Saari en middelmådig student. Han var lat og fulgte ikke med i undervisningen.

I 2003 droppet Saari ut av gymnaset.

- De dårlige resultatene førte nok til at han hoppet av, sier Kumpumäki.

Resultatene skal imidlertid ha bedret seg da han begynte på skolen i Kauhajoki. Saari var også en periode utvekslingstudent i Ungarn.

Personvernpolicy