Ber Hydro rydde opp i Qatar

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLO-lederen, politikere og fagfolk reagerer på at arbeiderne som bygger Hydros aluminiumsfabrikk i Qatar, ikke kan organisere seg og tjener seks kroner i timen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Jofrid Egeland): Hydro bygger for tiden verdens største aluminiumsverk i industriområdet Mesaieed utenfor Doha i Qatar.

10.000 arbeidere jobber seks dager i uken, 10 timer daglig, med prosjektet, som koster rundt 20 milliarder kroner og skal stå ferdig i 2010.

Men fordi Hydro ikke har kontroll over sine underleverandører, jobber ufaglærte arbeidere for seks kroner timen, skriver Teknisk Ukeblad.

80 prosent av innbyggerne i landet er fremmedarbeidere, og en såkalt sponsorlov gir arbeidsgiveren full kontroll over sine ansatte.

Fremmedarbeiderne kan ikke bytte jobb uten tillatelse fra arbeidsgiveren, og kan bli sendt ut av landet dersom de klager på lønn eller arbeidsforhold. De har heller ikke lov til å fagorganisere seg, og det er ingen verneombud på arbeidsplassene.

Kontrast

- Vår tålmodighet med Hydro-direktør Eivind Reiten begynner å bli tynnslitt, sier SVs utenrikspolitiske talsperson, Ågot Valle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Stortinget har satt harde krav til de norske statsbedriftene når de opererer i utlandet, og vi forventer at Hydro følger opp disse kravene, sier SV-politikeren.

Valle peker på at Reitens inntekter som Hydro-direktør på over 26 millioner kroner i 2007 står i skarp kontrast til en timelønn på 6 kroner for de uorganiserte arbeiderne i Qatar.

- Jeg har tillit til at næringsministeren følger dette opp, sier Valle.

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) sier til NRK at hun har fått en orientering fra Hydro om saken som hun nå vil gå nøye gjennom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er viktig at alle bedrifter tar sitt samfunnsansvar. Det er styrets ansvar å påse at det skjer, og det er viktig at de følger opp sine egne etiske retningslinjer, sier Brustad.

- Alvorlig

- Dette er svært alvorlig og er ikke i tråd med internasjonal arbeidsrett. Hydro har et sosialt og etisk ansvar for sin virksomhet, også i utlandet. Når Hydro inngår en avtale, kan selskapet også sette premisser for hvordan det vil at kontrakten skal utføres, sier Hasse Berntsen i ILO Informasjon Norge til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ILO er FNs særorganisasjon for arbeidsrettigheter. LO-leder Roar Flåthen mener Hydro bør utfordre myndighetene i landet og kreve bedre rettigheter for arbeiderne.

- Hydro har et ansvar for å ettergå denne saken skikkelig og gjøre nødvendige endringer slik at disse gjestearbeiderne får gode og anstendige arbeidsforhold, sier LO-lederen til NRK.

- God oversiktInformasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro sier selskapet er godt kjent med opplysningene fra Qatar.

- Hydro støtter organisasjonsfrihet og foretrekker organisering der dette er mulig. Siden det ikke er organisasjonsrett i Qatar, har vi funnet uformelle alternativer til denne dialogen, sier Molland til Teknisk Ukeblad.

Ifølge Molland har Hydro god oversikt over arbeiderne på stedet, og legger stor vekt på deres sikkerhet.

- Gjennom prosjektet Qatalum har eierne Qatar Petroleum og Hydro vært med på å sette nye standarder for bo- og arbeidsvilkår i Qatar, og det er vi stolte av, sier Molland. (©NTB)