Politiets terrorspesialister viste krefter

Helikoptre med skarpskyttere og spesialtrente tjenestemenn fra politiets beredskapstropper var raskt på stedet da alarmen gikk under demonstrasjonen onsdag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX.
Helikoptre med skarpskyttere og spesialtrente tjenestemenn fra politiets beredskapstropper var raskt på stedet da alarmen gikk under demonstrasjonen onsdag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX.

<pNye våpen og topptrente politimenn er Norges viktigste kort i den konstante beredskapen mot terror og katastrofer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Peter Tálos): Onsdag viste de seg fram.Med kresent publikum demonstrerte politiets beredskapstropper hva de er kapable til når det virkelig gjelder.

Under en hel dag viet beredskapen i politiet, kunne representanter fra andre etater bli orientert om hvilke ressurser politiet har å by på dersom en akutt situasjon skulle oppstå.

Dramatisk øvelse

Med bistand fra Forsvarets 720-skvadron på Rygge tok tjenestemenn fra Beredskapstroppen raskt kontroll over en fingert gisselsituasjon i en av de gamle hangarene på Fornebu onsdag.

Fire helikoptre dundret inn over bygningen etter at alarmen var utløst. Om bord var skarpskyttere og spesialtrente tjenestemenn som rappellerte seg ned.

Samtidig sprengte mannskap på bakken seg vei inn i bygningen. I løpet av seks minutter var øvelsen med skarpe skudd og eksplosjoner unnagjort og situasjonen under kontroll.

- Formålet med denne dagen er å vise fram kompetansen vi har på terrorbekjempelse. Alle skal være klar over at den er helt på høyde med andre lands, forteller politidirektør Ingelin Killengreen som var vert for dagen.

Stolt minister

Til stede var foruten justisminister Knut Storberget Ap

Knut Storberget (i midten) og politidirektør Ingelin Killengreen var til stede under dagens øvelse. Foto: Lise Åserud / Scanpix.Knut Storberget (i midten) og politidirektør Ingelin Killengreen var til stede under dagens øvelse. Foto: Lise Åserud / Scanpix.

, også representanter fra en rekke andre nødetater og fra næringslivet. Alle som må samhandle dersom en terrorsituasjon, krise eller naturkatastrofe skulle oppstå ble orientert om hvordan politiet som førsteledd fungerer og hvordan de er utstyrt.

- Dette er ikke et område som vi skal spare på, sier politidirektør Ingelin Killengreen om satsingen på de spesielle tjenestene.

- Jeg er faktisk ganske stolt av Beredskapstroppen vår. Vi må være rustet og ha den nødvendige kapasitet for å dekke oppgavene disse tjenestene skal ivareta, sier justisminister Storberget som støtter politidirektøren.

Spesialister

Foruten Beredskapstroppen var bombeekspertene, Den kongelige eskorte, PSTs livvakttjeneste og hundepatruljen på plass. Det samme var personellet fra politihelikoptrene og de mobile innsatsgruppene. Ukjent for mange var nok dem som steller med forhandlinger i kriser eller under gisselaksjoner.

- Vi driver med en anonym tjeneste og bærer aldri uniform eller våpen. Vårt motto er «silent service» - anonym tjeneste. Vi har mellom 35 og 60 saker i året, hittil i år har vi reddet ni personer fra å miste livet, sier leder Stein Erik Mauset i Krise- og gisselforhandlertjenesten.

Personvernpolicy