Advarer mot etterpåklokskap

TENNER LYS: Lokalbefolkningen i Kuhajoki legger ned et lys foran skolen i Kuhajoki. Internasjonal presse prøver å få formidle tragedien. Foto: Lars Inge Staveland
TENNER LYS: Lokalbefolkningen i Kuhajoki legger ned et lys foran skolen i Kuhajoki. Internasjonal presse prøver å få formidle tragedien. Foto: Lars Inge Staveland

<pPolitimannen som slapp Matti Juhani Saari ut dagen før massakren er sykmeldt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAUHAJOKI (ABC Nyheter): Han blir nå skjermet av det lokale politiet. Det forteller ordfører i Kauhajoki, Antti Rantakokko, til ABC Nyheter.

- Jeg traff ham inne i byen i dag, tilfeldig. Han var stresset, gråt og uttrykte sterk sorg over det som har skjedd. Han tar dette veldig tungt, og har tatt fri fra jobben på grunn av sykdom, sier Rantakokko onsdag.

Selv kjente han to av de ti ofrene fra skolen.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

I SORG: Ordfører i byen Kauhajoki kjente både to av ofrene, og politimannen som slapp morderen fri. Foto: Lars Inge StavelandI SORG: Ordfører i byen Kauhajoki kjente både to av ofrene, og politimannen som slapp morderen fri. Foto: Lars Inge Staveland

Fikk beholde våpenet

Dagen før den ufattelige tragedien på yrkeskolen, var gjerningsmannen inne til avhør hos politiet. Bakgrunnen var en video som ble lagt ut på nettstedet YouTube.

Politiet snakket med Matti Saari, men konkluderte med at han ikke utgjorde noen fare. Han fikk også beholde sin Walther P22 pistol, til tross for at politiet lett kunne ha fratatt ham lisensen og våpenet.

Dagen etter skjedde tragedien som førte den vesle finske byen med 15.000 innbyggere inn i sentrum for verdens oppmerksomhet.

Saari gikk inn i klasserommet der 20 personer hadde tentamen og fyrte løs. Så tok han sitt eget liv.

Nå prøver byen å absorbere sjokket etter hendelsen.

Rådhuset er gjort om til pressesenter for mediefolk fra hele verden.

- Hvis jeg hadde havnet i samme situasjon, hva hadde jeg gjort? Hva kunne jeg ha gjort? Artti Rantakokko, ordfører.

På pressekonferansen i bystyresalen, var det ett spørsmål mediene gjerne ville ha svar på:

Hvordan kunne politiet slippe en så truende bevæpnet person løs?

- Det er ikke godt å si hva jeg hadde gjort, om jeg hadde vært han politimannen. Det er ikke enkelt å se hvilke intensjoner en person egentlig har, sier Rantakokko.

Selv snur han på spørsmålet.

- Hvis jeg hadde havnet i samme situasjon, hva hadde jeg gjort? Hva kunne jeg ha gjort? sier Rantakokko.

Beskyttes

Politimannen blir nå beskyttet fra mediene. ABC Nyheter får opplyst at mannen er rundt 50 år gammel, og tilhører det lokale politiet i Kauhajoki. Mer vil ikke Rantakokko si.

Tidligere onsdag sa kriminalsjef Urpo Lintala dette om at Saari gikk fri:

- Våre politifolk sa at det ikke var noen grunn til å holde på ham. Han så ut til å være ok, sa han.

Ordfører Rantakokko mener Finlands liberale våpenlover må endres som resultat av tragedien. Det er 1,6 millioner håndvåpen i privat eie i Finland, ifølge den finske TV-kanalen YLE.

To av de drepte, ei jente og en gutt, var venner av dattera til ordføreren.

- En av de drepte kjente jeg ganske godt. Hun hadde vært klassevenninne med dattera mi i ti år, sier Rantakokko.

Lover granskning

Politiets opptreden før tragedien i Kauhajoki skal nå granskes nærmere. Samtidig lover innenriksminister Holmlund at det skal bli vanskeligere å skaffe seg pistol eller revolver i Finland.

Blant ønsker Holmlund at helsetilstanden til folk som søker om våpenlisens skal sjekkes nøyere.

Politiet kunne ikke beslaglegge Saaris våpen så lenge man ikke så noen fare ved hans personlighet eller oppførsel, ble det sagt på en pressekonferanse i Kauhajoki onsdag. Fordi han ikke så ut til å ha noen klar personlighetsforstyrrelse, fikk han beholde våpenet, melder NTB.

Halv stang

Men løftene om tiltak kommer en dag for sent for finnene. Flaggene vaier på halv stang og lysene brenner til minne om de som ble drept.

Mange spør seg hvor mange menneskeliv som kunne ha vært spart hvis politiet hadde grepet inn overfor 22-åringen.

Også landets president Tarja Halonen undrer seg over hvordan slike skytedramaer, som mest forbindes med USA, kan skje i «trygge» Finland.

Martti Lehti ved Finlands rettspolitiske forskningsinstitutt mener imidlertid at lignende tragedier trolig ikke er til å unngå ettersom det er svært vanskelig å avsløre gjerningsmennene på forhånd.

Han frykter at noen kommer til å kopiere skolemassakrene i Jokela og Kauhajoki.

 

Personvernpolicy