Grete Waitz endret maraton

New York Maraton hedrer Grete Waitz med at årets medalje også har hennes navnetrekk. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.
New York Maraton hedrer Grete Waitz med at årets medalje også har hennes navnetrekk. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.

<pGrete Waitz forandret maratonøvelsen. Hennes ni seirer i verdens kanskje mest prestisjetunge maraton har gjort at folk flest og spesielt kvinner har satset på løping.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): - Det finnes mange mestere, men ikke så mange som klarer å forandre idretten. Grete Waitz har klarte det da hun vant sitt første New York maraton for 30 år siden, sa presidenten i New York Road Runners Mary Whittenberg onsdag.

Whittenberg og mediesjef Richard Finn hadde tatt turen til Oslo for å hedre Grete Waitz med en lunsj på Bislett stadion.

- Hvis Bislett var krybben i din friidrettskarriere så var New York din Broadway-scene. Det var her du opptrådte og forandret maratondistansen. Spesielt for oss kvinner, men også for amerikanere flest. Du har vært en flott norgesambassadør, sa Whittenberg blant annet.

- Vi newyorkere elsker Norge selv om de fleste av oss ikke har vært her. Dette først og fremst på grunn av Grete Waitz, fortsatte Whittenberg.

Endret karrieren

New York Marathon feier i november sitt 50. årsjubileum.

Grete Waitz løp sitt første maraton i New York i 1978. Det løpet forandret hennes løperkarriere fullstendig og hun smeltet samtidig newyorkernes hjerter.

NYCM har derfor valgt å hedre Grete Waitz med at årets medalje også har hennes navnetrekk.

- Jeg dro til New York først og fremst for å se og oppleve byen og hadde ingen planer om å vinne. Etter å ha løpt tre maraton i New York valgte hun å droppe baneløpingen og satse kun på maraton.

Hun stoppet på ni seirer i New York. 1983 ble hun den første verdensmesteren i friidrett da hun vant kvinnenes maraton i Helsingfors. Et år senere tok hun OL-sølv i Los Angeles.

I 1990 var også maratonkarrieren over, men ingen i New York vil helt glemme Grete Waitz.

- Jeg angrer ikke på at jeg la piggskoene i skuffen. Maraton har gitt meg så veldig mye og spesielt New York. Jeg er rørt og takknemlig for at dere kom hit, sa Waitz etter å ha fått overrakt medaljen.

Skremmende

- Det er skremmende, men det føles ikke som at det er 30 år siden jeg løp mitt første maraton. Skulle nesten tro det hadde vært for et par uker siden.

- Hva er høydepunktet i New York maraton?

- Det er mange, men jeg husker godt da jeg passerte trener Johan Kaggestad. Han hadde møtt den berømte veggen. Det syntes jeg var stort, sa Waitz.

- Selv møtte jeg veggen ved rundt 30 kilometer i 1978. Jeg lovet meg selv at jeg skulle «drepe» Jack som hadde fått meg til å stille til start. Den gang var det ikke noen pengepremier, så jeg tenkte at jeg måtte huske å spørre Fred (Lebow) og låne 20 dollar til drosje til flyplassen, sa Waitz om sitt første møte med New York. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus