Drapsmannen Saari – stille, men velfungerende

<p class="hidden">I dagliglivet fungerte Matti Juhani Saari normalt, ifølge venner og skolekamerater. Men på internett framsto han som en dyster menneskehater. Onsdag drepte han 10 medstudenter. (Foto: Reuters-Scanpix)</p>
I dagliglivet fungerte Matti Juhani Saari normalt, ifølge venner og skolekamerater. Men på internett framsto han som en dyster menneskehater. Onsdag drepte han 10 medstudenter. (Foto: Reuters-Scanpix)

<p 22 år gamle Matti Juhani Saari hadde ingen åpenbare likhetstrekk med en ensom massemorder, sier klassekamerater. Men på nettet framsto han som menneskehater.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han var en lykkelig, sosial fyr. Det var ikke noe usedvanlig med ham. Han kom godt overens med folk. Han var ikke ensom, han hadde venner. Han var lett å snakke med, forteller tidligere klassekamerat Susanna Keronen til Reuters.

Hun leter etter en forklaring på hvorfor Matti Saari endte med å drepe ni medstudenter og en lærer på Sydbottens yrkesinstitut i Kauhajoki.

Også de fleste andre på det lille, finske stedet beskriver ham som ganske normal, ifølge Aftonbladet.

Han studerte hotell- og restaurantfag, og ble regnet som en middelmådig elev. Han bodde alene i en liten leilighet – med en katt.

Saari hadde ingen kjæreste, men var på jakt etter en. På en sjekkeside på nettet søkte han etter en kvinne «mellom 16 og 25 år, uten barn».

– Jeg vil ikke ha barn, skrev han.

To sider

Nesten hver kveld spiste han middag på en fast pizzeria. Noen ganger kom han sammen med en venn, men som oftest var han alene.

– Han tittet alltid ned i bakken når han bestilte, forteller restauranteieren Huseyimi Kamatag.

Nylig møtte Kamatag en kraftig beruset Matti Saari på en pub i Kauhajoki.

– Han sa at livet er «skitt», og så opprørt ut. Da Kamatag forsøkte å trøste ham, feide Saari ham bort og gikk.

Om folk rundt ham beskriver ham som en normalt fungerende fyr, framstår Matti Saari på nettet som en forstyrret mann.

Han var svært interessert i våpen. I august i år fikk han en midlertidig våpenlisens og eide en Walter PPK, kaliber 22.

Matti Saari la ut flere videoer på YouTube. I det ene opptaket avfyrer han flere skudd og snur seg deretter mot kameraet og sier «goodbye». I den andre videoen sier han «you will die next» (du er neste til å dø), og skyter flere skudd i retning kameraet.

I sin brukerprofil opplyste 22-åringen at hobbyene hans er «våpen, data, øl og sex».

Skrekkfilmer

Han nevnte spesielt skrekkfilmer som «Saw» og «Ondskapens hotell», og at han likte det tyske synthbandet Wumpscut, Rammstein, Metallica og Turmion Kätlöt. På nettet brukte han pseudonymet Wumpscut-86. 86 er året da han ble født.

I et av internettinnleggene sine siterte Matti Saari sitt yndlingsband Wumpscut: «Hele livet er krig og hele livet er smerte, og du kommer til å kjempe alene i din personlige krig».

Politiet, som nå er i ferd med å lage en profil på Saaris personlighet, mener det er tegn som tyder på at han planla skolemassakren i seks. år. Og hjemme hos ham skal de ha funnet en lapp der han skal ha skrevet at han hatet menneskerasen. (©NTB)

Personvernpolicy