Inngår forsvarsavtale med Sør-Korea

<p class="hidden"> Asiatisk avtale: Espen Barth Eide underskriver forsvarsavtale med viseminister <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'">Kim Jong-cheon i Seoul. Foto: Thomas Bjørnholm.</span> </p>
 Asiatisk avtale: Espen Barth Eide underskriver forsvarsavtale med viseminister Kim Jong-cheon i Seoul. Foto: Thomas Bjørnholm.

<pStatssekretær Espen Barth Eide har inngått avtale som baner vei for kjøp og salg av forsvarsmateriell med Sør-Korea.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementets statssekretær

Espen Barth-Eide (Ap) og hans koreanske motpart Kim Jong-cheon har denne uka inngått en sikkerhetsavtale som kan få champagnekorkene til å smelle på Kongsberg og Raufoss: Nå er veien klar for kjøp og salg av forsvarsmateriell med denne økonomisk fremadstormende østasiatiske staten.

- Vi har underskrevet en sikkerhetsavtale, som er en forutsetning for å kunne samhandle om forsvarsmateriell, bekrefter Barth Eide overfor ABC nyheter.

En slik sikkerhetsavtale dreier seg om håndtering av informasjon. Fra før har Norge én slik avtale i Asia, med lilleputtstaten Singapore.

Mer fokus på Asia

- Det som er nytt, er at vi bygger opp slike relasjoner til asiatiske land. Grunnen til det, er at vi har stadig større fokus på Asia i sikkerhetspolitisk forstand. Tyngdepunktet i verden flytter hitover, blant annet på grunn av Kinas store vekst. Det vi gjør med denne avtalen, er å legge til rette for samhandling med Sør-Korea, forklarer Barth Eide.

- Vi ser også på samarbeid om sjøsikkerhet, blant annet fordi utsiktene til åpning av Nordvest-passasjen, en skipsled nord for Russland, plutselig gir Norge og østasiatiske land noe felles. Dermed får vi også mer interesse for kjøp og salg av forsvarsmateriell, sier statssekretæren.

Marine-bestillinger i øst

- Norsk shipping bygger de fleste skipene sine i Sør-Korea. Nå kan også forsvaret tenke i de baner. Den andre veien kan flere norske firmaer kan være aktuelle for Korea. Det største er Kongsberg. KDA, Kongsberg Defence Aerospace er allerede etablert der for å bygge seg opp på kommandosystemer, missilteknologi og sin våpenstasjon, forteller Barth Eide.

Han møtte også en visepresident i det gigantiske sørkoreanske Hyundai-konsernet.

- De vil inn på vårt militære fartøysmarked. For eksempel vil de konkurrere om leveranser dersom vi innbyr til konkurranse om leveranser til supplyskip til våre fregatter, sier Espen Barth Eide.


Han understreker at begge landene har sterkt fokus på gjenkjøpsavtaler når avtaler inngås. Det vil si at bestilling i ett land samtidig vil gi oppdrag i landet som kjøper forsvarsmateriell. Det er en kjent sak i konkurransen om den store leveransen av nye jagerfly som avgjøres i desember. Der er slike gjenkjøpsavtaler en del av konkurransen mellom de svenske og amerikanske leverandørene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus