Zukami - VM-maskot

Slik ser han ut, den offisielle maskoten for fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. Foto: AP/Scanpix.
Slik ser han ut, den offisielle maskoten for fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. Foto: AP/Scanpix.

<pMøt Zakumi! Han er offisiell maskot for fotball-VM i Sør-Afrika i 2010.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

624 dager før det aller første VM i fotball noensinne i Afrika sparkes i gang i Johannesburg 11. juni i 2010, og lenge før det er klart hvilke land som kommer til sluttspillet, har i hvert fall en hemmelighet blitt avdekket.

Det gjelder hvem VM-maskoten er, og hvordan han ser ut.

Foran millioner av TV-seere i Sør-Afrika ble han nylig presentert i et liveshow på TV. Den offisielle maskoten har fått navnet Zakumi.

Han er en leopard, og har blitt designet og produsert eksklusivt i Sør-Afrika. Navnet er en konstruksjon, ZA står for Sør-Afrika og kumi betyr 10 på forskjellige afrikanske språk.

Representerer folket

- Zakumi representerer både folket. geografien og viljen til Sør-Afrika, en personifisering av det som er viktig i FIFA World Cup 2010. Vi er sikre på at vi kommer til å ha mye moro med ham, både før og under VM, sier FIFAs generalsekretær Jérôme Valcke.

Det er Andries Odendaal fra Cape Town som har kreert maskoten, mens kostymet er laget av Cora Simpson fra Boksburg.

- Zakumi er en stolt sørafrikaner, og en ideell ambassadør for det første fotball-VM i Afrika. Han ble født i 1994, samme år som Sør-Afrikas demokrati. Han er ung, energisk, smart og ambisiøs, og en inspirasjon for både gamle og unge, og ikke bare i vårt land, sier Danny Jordaan, mannen som fikk fotball-VM 2010 til Sør-Afrika.


Den sørafrikanske fotballspilleren Lucas Radebe har tilbragt mye tid sammen med Zakumi. Han sier:

- Zakumi er ekstremt stolt over å være den offisielle maskoten og svært bestemt på å være en så god vert som mulig for alle fotballfans som skal til Sør-Afrika.

Willie var den første

World Cup Willie var den første offisielle maskoten i et fotball-VM.World Cup Willie var den første offisielle maskoten i et fotball-VM.

Tradisjonen med offisielle maskoter under fotball-VM er nå mer enn 40 år gammel. World Cup Willie var den aller første, og ble til i forbindelse med fotball-VM i England i 1966.

Offisielle maskoter har spilt en stadig større og viktigere rolle i VM-sammenheng. I en pressemelding fra FIFA heter det at «med sin positive holdning har de på forskjellig vis hatt stor betydning for de VM-sluttspillene de har vært med i».


For mer informasjon om Zakumi, se www.FIFA.com/Zakumi .


Mer om Fotball finner du på Startsiden

Personvernpolicy