West Ham risikerer kjempebot

Carlos Tevez og Javier Mascherano er spillerne som nå skaper ekstra hodebry for West Ham (Foto: Scanpix)
Carlos Tevez og Javier Mascherano er spillerne som nå skaper ekstra hodebry for West Ham (Foto: Scanpix)

<pWest Ham risikerer å måtte betale Sheffield United over 300 millioner kroner i kompensasjon etter nedrykkskaoset i 2007, som sendte daværende manager Neil Warnock og co ned. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken har bakgrunn i nedrykkskampen i Premier League sesongen 2006/2007, og på tirsdag gav en uavhengig FA-domstol Sheffield United medhold.

Carlos Tevez var West Ham-spiller, og kom med avgjørende bidrag og scoringer i sin klubbs desperate kamp for å overleve. Han hadde imidlertid spilt ulovlig for laget. West Ham ble dømt for forholdet, og de ble også funnet skyldig i å ha holdt tilbake vital dokumentasjon.

London-klubben ble ilagt en bot på £5,5 millioner (nærmere 60 millioner kroner) av Premier League for brudd på overgangsreglene i april 2007. Også en annen argentinsk stjerne, Javier Mascherano, hadde spilt ulovlig for klubben, men han hadde gått til Liverpool da dramaet utspant seg.

Mener Tevez reddet kontrakten

Sheffield-laget klaget saken inn for FA allerede ved sesongslutt 2007, men deres klage ble da avvist. Siden den gang har klubben altså gått til den uavhengige FA domstolen, som i går avgjorde saken i deres favør.

I 2007 valgte Premier League som nevnt å ilegge klubben en bot, og ikke frata dem poeng i serien. Tevez ble klarert til videre spill for klubben, og han scoret blant annet det avgjørende målet som gjorde at the Hammers vant 1-0 over Manchester United på sesongens siste dag. Dette reddet plassen for laget, og sørget for at Sheffield United rykket ned.

I avgjørelsen fra domtolen, ledet av Lord Griffiths, står det at den finner det uomtvistelig at West Ham ville sikret seg minst tre poeng mindre den gjeldende sesongen, dersom Carlos Tevez ikke hadde spilt for klubben.

Den skriver videre: «Vi tror det er mer sannsynlig enn ikke, basert på bevisene, at over kun de to siste kampene ville West Ham fått minst tre poeng færre uten Mr Tevez».

Sheffield United endte opp tre poeng bak West Ham i serien, men med en bedre målforskjell, og dommen sier dermed indirekte at dersom Tevez ikke hadde spilt, hadde Sheffield United beholdt plassen i den ypperste fotballigaen på balløyen.

- Den rette avgjørselen

Gårsdagens dom var ikke mer enn rett og rimelig, sier tidligere Sheffield United-manager Neil Warnock til Sky Sports News:

- Jeg tror alle i landet vet at dette er den rette avgjørelsen, sier han og fortsetter:

- Det som skjedde var skandaløst. (...) Denne dommen gir igjen tillitt til rettsvesenet.

Engelske Daily Mail var avisen som først skrev om saken, og de forteller at Sheffield United krever over 300 millioner kroner i kompensasjon (£30 396 897,32). Over 200 av disse millionene mener United de har tapt gjennom å miste sin Premier League status.

Størsteparten av disse pengene kommer fra TV-rettigheter og salg av klubbeffekter, samt bonusutbetalinger for å ende opp høyere på tabellen.

Også salget av Phil Jagielka (Nå Everton) har forvoldt dem tap, ifølge United. Jagielka hadde en klausul i kontrakten som tillot ham å gå til en annen klubb for £4 millioner dersom Sheffield-laget rykket ned.

Han var imidlertid verdsatt til £8 millioner, og dermed mener laget at de ble tvunget til å selge på billigsalg - som en følge av nedrykket.

Mange sommersalg

Daily Mail skriver videre at signaler klubben kan ha mottatt på dommen kan ha vært årsaken til West Hams mange sommersalg. Klubben solgte i sommer unna spillere som Bobby Zamora, Anton Ferdinand og George McCartney, samt at Fredrik Ljungberg ble løst fra sin kontrakt.

Et direkte resultat av disse salgene ble også at manager Alan Curbishley sa opp sin stilling i protest. John Pantsil, Richard Wright og Nolberto Solano er også borte siden i fjor. West Ham avviste i går at salgene har noe med denne saken å gjøre.

West Ham ønsker å rådføre seg med sine advokater før de kommenterer dommen.

Personvernpolicy