Politiet ble varslet om trusler om skoleskyting

22 år gamle Matti Juhani Saari peker pistolen mot kamera i videoen han la ut på YouTube like før han åpnet ild på yrkesskolen Sydbottens yrkesinstitut i Kauhajoki vest i Finland tirsdag. Ti elever ble drept før gjerningsmannen tok sitt eget liv. Foto: AFP / SCANPIX.
22 år gamle Matti Juhani Saari peker pistolen mot kamera i videoen han la ut på YouTube like før han åpnet ild på yrkesskolen Sydbottens yrkesinstitut i Kauhajoki vest i Finland tirsdag. Ti elever ble drept før gjerningsmannen tok sitt eget liv. Foto: AFP / SCANPIX.

<pDagen før skytedramaet i finske Kauhajoki, var gjerningsmannen i politiavhør for å forklare seg om trusler om en skolemassakre på internett. Men politiet gjorde ikke mer med saken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kauhajoki (NTB-Reuters-FNB) Finlands statsminister Matti Vanhanen sier at skytingen tirsdag vil få konsekvenser for en ny våpenlov som er under forberedelse.

Gjerningsmannen er identifisert som Matti Juhani Saari (22) og var elev ved Sydbottens yrkesinstitut i Kauhajoki.

Han døde tirsdag ettermiddag etter å ha blitt behandlet på sykehus for skadene han påførte seg da han forsøkte å ta sitt eget liv.

Ved 11-tiden lokal tid tirsdag gikk Saari inn i et klasserom på skolen. Her dro han fram et automatvåpen og begynte å skyte mot elevene, som holdt på med en tentamen.

Til sammen ti elever falt for Saaris kuler og minst en person ble såret.

Klikk på grafikkbilde for stort format. Illustrasjon: Nyhetsgrafikk.no.Klikk på grafikkbilde for stort format. Illustrasjon: Nyhetsgrafikk.no.

Saari forsøkte deretter å ta sitt eget liv, men han døde ikke umiddelbart. Han ble sendt til sykehuset i Tammerfors med skuddskader i hodet.

Tirsdag ettermiddag meldte den lokale politisjefen i Kauhajoki at mannen var død. Ingen av de ti ofrene var tirsdag kveld identifisert. Flere av dem var ille tilredt, ifølge det finske nyhetsbyrået FNB.

Representanter for den finske kriminalpolitisentralen venter at de første blir identifisert onsdag.

Se ABCTV: Gjemte seg under pultene

Ble varslet

Finsk politi ble på forhånd varslet om trusler om en massakre som ble lagt ut på internett, sier Finlands innenriksminister Anne Holmlund.

Politiet foretok avhør av Saari, men tok ingen ytterligere skritt etter å ha blitt advart om trusler på nettet, sa Holmlund på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

- Politiet avhørte Saari mandag etter å ha blitt klar over at han hadde lagt ut en video på YouTube der han står med et våpen på en skytebane, men de tok ingen ytterligere skritt etter å ha blitt advart om trusler på nettet, sa Holmlund.

You TubeI sin brukerprofil opplyser 22-åringen at hobbyene hans er «våpen, data, øl og sex». I den ene videoen avfyrer han flere skudd og snur seg deretter mot kameraet og sier «goodbye».

I den andre videoen sier han «you will die next» (du er neste til å dø), og skyter flere skudd i retning kameraet.

Mannen som sto bak skolemassakren på en videregående skole i Tusby i Finland i fjor, ble raskt identifisert i en videosnutt som han hadde lagt ut på internett. Den gang ble åtte personer drept før 18-åringen tok sitt eget liv.

Kan skje i Norge

Det er ikke tvil om at skoletragedier som den i Finland tirsdag også kan skje i Norge, mener voldsforsker Kåre T. Pettersen ved Høgskolen i Østfold. Pettersen mener det virker som om personene som velger å gå til slike ekstreme handlinger, nærmest er i en psykotisk tilstand.

- Samtidig virker disse hendelsene ofte planlagt. Veldig ofte ser man at de har kjøpt inn våpen, besøkt stedet på forhånd og sett seg ut hvor de skal stå. Ofte har de lagt ut en begrunnelse på internett, skrevet brev eller laget en video, sier Pettersen til NTB.

Voldsforskeren mener gjerningspersonene er følelsesmessig avstumpet.

- De er likegyldige i forhold til volden og smerten de påfører andre. De kan skyte et menneske i hodet fra kloss hold uten å føle smerten hos offeret. Det er like følelseskaldt som å se et drap på film, sier Pettersen. (©NTB)

Personvernpolicy