Visste om giftig melk i månedsvis

Kina lover å skjerpe kvalitetskontrollen på både melk, mat, møbler og leker etter at 53.000 barn er blitt syke av forgiftet melk. (Foto: Scanpix)
Kina lover å skjerpe kvalitetskontrollen på både melk, mat, møbler og leker etter at 53.000 barn er blitt syke av forgiftet melk. (Foto: Scanpix)

<pEt kinesisk meieri har helt siden desember i fjor fått klager på den giftige morsmelkerstatningen som har gjort tusenvis av barn syke. Først i sommer ble melken testet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge statlig kinesisk fjernsyn ventet selskapet Sanlu Group i månedsvis før det gjorde noe for å stanse den giftige morsmelkerstatningen. Først i juni skal selskapet ha begynt å teste melken for giftige stoffer, og deretter gikk det to måneder før lokale myndigheter fikk beskjed.

Opplysningene stammer fra en regjeringsrapport som er utarbeidet etter at tusenvis av barn er innlagt på sykehus med symptomer på nyrestein og nyresvikt.

– I de åtte månedene fra desember 2007 til 2. august 2008 unnlot Sanlu å rapportere til relevante myndigheter i Shijiazhuang, og de iverksatte ingen tiltak for å rette opp feilen. Dermed lot de situasjonen bli enda verre, melder kinesisk rikskringkasting.

Ventet til etter OL

Det neste som skjedde var at de lokale myndighetene i Shijiazhuang unnlot å rapportere problemet videre til sentrale myndigheter. Først over en måned senere, da OL i Beijing var over, gikk beskjeden videre til en høyere instans.

Det er første gang at kinesiske myndigheter bekrefter at skandalen har vært hemmeligholdt i månedsvis, noe flere kinesiske medier tidligere har meldt.

Over 50.000 kinesiske barn er blitt syke og fire er bekreftet døde som følge av at melkeprodukter er blitt tilsatt det kjemiske stoffet melamin. Stoffet brukes vanligvis i produksjon av plast og kunstgjødsel, men kan også få utvannet melk til å fremstå som mer proteinrik enn den egentlig er.

– Lokal svindel

Stoffet er også funnet i melkeprodukter fra tre andre kinesiske meierier. Ifølge Kinas jordbruksminister, Sun Zhengcai, viser tester at 10 prosent av all melk og drikkeyoghurt fra de tre meieriene er forgiftet med melamin.

Han opplyser at stoffet er tilsatt ved lokale «melkestasjoner», som samler inn melk fra lokale bønder og selger det videre til større selskaper. Mange av disse stasjonene er uregistrerte og helt uten kvalitetskontroll.

Kinesiske myndigheter lover opprydding for å få bukt med problemet, og tirsdag varslet handelsdepartementet strengere kontroll med selskaper som produserer alt fra mat og medisiner til leker og møbler.

Utenlandske eksperter tviler imidlertid på at direktiver til næringslivet vil være nok, og etterlyser langt strengere kvalitetskontroll på lokalt nivå.

Melkeskandalen har de siste dagene også spredt seg til Hongkong der det tirsdag ble meldt at ytterligere to barn har fått nyrestein etter å ha drukket forgiftet melk. Tidligere har to andre barn blitt syke. Det skal også ha blitt funnet melamin i jordbærkaker som selges i butikker i Hongkong, samt i kinesiskproduserte sukkertøy. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus