Ni personer drept i ny finsk skolemassakre

MASSAKRE: En ambulanse er på vei til skolen i Kauhajoki, Finland, der ni personer er drept i en massakre. (Foto: Scanpix)
MASSAKRE: En ambulanse er på vei til skolen i Kauhajoki, Finland, der ni personer er drept i en massakre. (Foto: Scanpix)

<pMinst ni personer ble drept da en elev åpnet ild på en yrkesskole vest i Kauhajoki i Finland tirsdag. Finsk politi ble varslet om at noen hadde lagt ut massakretrusler på internett.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere skoleskytinger

Politiet foretok avhør, men tok ingen ytterligere skritt etter å ha blitt advart om trusler på nettet, sa Finlands innenriksminister, Anne Holmlund, på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Statsminister Matti Vanhanen bekrefter at den antatte gjerningsmannen er elev ved skolen.

Usikker skjebne

I timene etter massakren svirret det av motstridende opplysninger om gjerningsmannens skjebne.

De første meldingene gikk ut på at gjerningsmannen hadde tatt sitt eget liv, men ved 13-tiden meldte flere finske medier at gjerningsmannen var i live, og at han var sendt til sykehuset i Tammerfors med skuddskader i hodet.

Skytedramaet på Sydbottens yrkesinstitut startet ved 11-tiden tirsdag formiddag, da en mannlig elev i begynnelsen av 20-årene begynte å skyte rundt seg med et håndvåpen. Først en time senere stanset skytingen, etter at gjerningsmannen hadde skutt seg selv.

Finsk politiet opplyser at ni personer er drept, og at samtlige av dem trolig er elever. Et titall andre er sendt til sykehus med skuddskader.

– Forsøkte drepe meg

Skolens vaktmester, Jukka Forsberg, unngikk så vidt å bli truffet av gjerningsmannens kuler. Han forteller at han hørte skrik fra et klasserom i første etasje på formiddagen. Da han tittet gjennom vinduet i døren til klasserommet, skjøt gjerningsmannen seks-sju skudd mot ham.

– Jeg gikk til klasserommet fordi kontrollrommet mitt ligger rett ved siden av klasserom nummer 3. Da skjøt han gjennom vinduet så mange ganger som man rekker med et håndvåpen, forteller Forsberg til nyhetsbyrået FNB.

Han forteller at han umiddelbart sprang unna, og klarte å ta seg ut av bygningen uskadd. Han er naturlig nok svært rystet etter hendelsen.

– Jeg sprang unna kulene. Jeg bøyde meg ned og løp i sikksakk gjennom korridoren. Det er et under at jeg klarte meg, sier han.

You Tube

Ryktene om hvem gjerningsmannen er, begynte raskt å svirre på flere diskusjonsfora på nettet. Mange mener en 22-åring fra Kauhajoki er gjerningsmannen.

På videonettstedet You Tube ligger det et par klipp som den nevnte 22-åringen har lagt ut. Det ene klippet viser en ung mann som skyter med pistol på en skytebane. Videoklippene ble lagt ut på nettet for henholdsvis fem dager og to uker siden.

I sin brukerprofil opplyser mannen å være 22 år gammel og komme fra Kauhajoki. Han sier at hans hobbyer er «våpen, data, øl og sex».

«Goodbye»

I den ene videoen avfyrer mannen flere skudd og snur seg deretter mot kameraet og sier «goodbye». Deretter forsvinner han ut av bildet. I den andre videoen sier han «you will die next» (du er neste til å dø), og skyter flere skudd i retning kameraet.

Mannen har også blant annet lagt ut et bilde på en Walther P22-pistol med teksten «Pity for Majority?».

You Tube-sidene ble stengt et par timer etter at nyheten om skytingen ble kjent.

Mannen som sto bak skolemassakren på en videregående skole i Tusby i Finland i fjor, ble raskt identifisert i en videosnutt som han hadde lagt ut på internett. Den gang ble åtte personer drept før 18-åringen tok sitt eget liv.

Brann

Det befant seg om lag 200 elever på skolen da gjerningsmannen åpnet ild, melder den finske rikskringkastingen YLE.

Det meldes også om en brann på skolen, ifølge Hufvudstadsbladet, men brannen kom raskt under kontroll.

Ifølge skolens rektor hadde gjerningsmannen tatt med seg sprengstoff til skolen. Vaktmesteren på skolen opplyser at han så mannen bar på en stor svart veske, og at han bar på et håndvåpen.

Ifølge avisen Iltalehti skal det ha blitt skutt med et grovkalibret håndvåpen.

Den finske regjeringen innkalte til krisemøte straks nyheten om skytingen ble kjent. (©NTB)Vis større kart


Oppdaterte nyheter fra Sverige/Finland finner du på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus