Ni drept i finsk skolemassakre

<p class="hidden">SKYTEDRAMA: En 20 år gammel elev skal ha skutt vilt rundt seg på Sydbottens yrkesinstitut i Kauhajoki i Finland.</p>
SKYTEDRAMA: En 20 år gammel elev skal ha skutt vilt rundt seg på Sydbottens yrkesinstitut i Kauhajoki i Finland.

<pEt tjuetalls personer er skutt og ni personer er drept etter skytedramet på en skole i Finland. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere skyteepisoder ved amerikanske og europeiske utdanningssteder:
* 14. februar 2008: Fem personer ble drept og 18 såret da en mann løsnet skudd mot et auditorium fullsatt med studenter ved North Illinois University.
* 7. november 2007: En 18-åring skjøt og drepte åtte medelever og lærere på Jokela-skolen i Tusby i Finland, før han tok sitt eget liv.
* 29. september 2007: En 17 år gammel elev avfyrer skudd inne på en videregående skole i Oroville i California og holder tre elever som gisler. Ingen kommer fysisk til skade.
* 16. april 2007: 32 mennesker blir drept under skyting ved universitetet Virginia Tech i byen Blacksburg i Virginia.
* November 2006: En 18-åring stormer skolen han tidligere har gått på i Emsdetten i Tyskland og skyter elleve mennesker før han tar sitt liv. Alle de sårede overlever.
* 2. oktober 2006: En melkebilsjåfør tar seg inn på Amish-skolen West Nickel Mines og skyter ti jenter i alderen 6 til 14 år før han tar sitt liv. Fem av jentene dør.
* 29. september 2006: En 15 år gammel elev tar livet av rektoren ved skolen han går på i Wisconsin.
* 27. september 2006: En omstreifer tar seks kvinnelige høyskolestudenter som gisler i Bailey i Colorado. Han dreper en av kvinnene og seg selv.
* Mars 2005: En 16 år gammel elev skyter fem studenter, en lærer og en sikkerhetsvakt ved Red Lake High School i Montana før han tar livet av seg. 16-åringen hadde også drept bestefaren og hans kamerat.
* 1. september 2004: 333 gisler, minst 186 av dem barn, blir drept da russiske styrker stormer barneskole Nr. 1 i Beslan i Russland. Gisseltakerne var tsjetsjenske opprørere.
* Oktober 2002: En student dreper tre lærere ved sykepleierhøyskolen ved universitetet i Arizona før han tar sitt eget liv.
* Januar 2002: En student som var utvist fra jusstudiet ved en skole i Grundy i Virginia, dreper en dekan, en professor og en student.
*April 2002: I Erfurt i Øst-Tyskland åpner en mann ild inne på en skole etter å ha sagt at han ikke vil ta en matematikkprøve. Han dreper 17 andre og seg selv.
* Februar 2002: En utvist elev ved en handelsskole i Freising i Bayern skyter tre mennesker på skolen og sårer en lærer før han tar sitt liv.
* April 1999: To væpnede elever dreper tolv andre elever og en lærer ved Columbine High School i Littleton i Colorado, før de tar livet av seg. (©NTB)

YouTube har fjernet en video av det som skal være gjerningsmannen. Videoen YouTube har fjernet en video av det som skal være gjerningsmannen. Videoen "Me shooting with Walther P22 Target" viser en ung mann på skytebanen. Foto: Scanpix

Skytedramaet på skolen i Kauhajoki i Finland er over. Gjerningsmannen har prøvd å ta livet sitt - men skal være i live og blir behandlet på sykehus, melder YLE.

Kari Saarinen, overlege ved sykehuset, bekrefter at det er både skadde og døde blant ofrene, ifølge Helsingin Sanomat.

Opp til 20 personer kan være døde eller skadd i skytingen, ifølge Hufudstadsbladet.

Den finske regjeringen sitter i krisemøte for å diskutere skoleskytingen.

Kledd i svart

Skytingen ved Sydbottens yrkesinstitut i Kauhajoki startet ved ti-tiden norsk tid.

- Det er en mann kledd i svart med pistol, fortalte et vitne til avisa. Mannen skal også hatt på seg kommandolue og ankom skolebygningen med en stor bag. Rett etterpå startet skytingen inne i bygget

En 20-årig elev skal være gjerningsmannen. Skytingen skal være omfattende. Politiet holder på med å evakuere skolen som har et par hundre elever, ifølge Vasabladet.

Titall skutt

En av skolens lærere opplyser til den finske rikskringkastingen YLE at et titall elever er truffet av skudd. Det befant seg om lag 200 elever på skolen da mannen åpnet ild, melder YLE.

Det meldes også om en mulig brann i skolen, ifølge Hufvudstadsbladet. Ifølge skolens rektor hadde gjerningsmannen tatt med seg sprengstoff til skolen. Vaktmesteren på skolen opplyser at han så mannen bar på en stor svart veske, og at han bar på et håndvåpen.

Ifølge avisen Iltalehti skal det ha blitt skutt med et grovkalibret håndvåpen.

Åtte drept i skoleskyting

Åtte personer ble drept da en 18-åring åpnet ild på en videregående skole i Tusby sør i Finland i november i fjor

Fem gutter, to jenter og en kvinne ble drept. Den drepte kvinnen var skolens rektor.

Gjerningsmannen skjøt seg selv i hodet og døde seinere på sykehuset.

Varslet via YouTube

Den 18 år gamle gjerningsmannen var medlem av en skytterklubb og hadde bæretillatelse for våpen.

Dagen før skytingen postet signaturen «Sturmgeist89» videoen «Jokela High School Massacre - 11/7/2007» på nettstedet YouTube. Det var var 18-åringen som lastet opp videoen.

Videoen viste et bilde av en skolebygning, med et musikkspor lagt oppå og en ungdom som poserer med et håndvåpen.Vis større kart


Oppdaterte nyheter fra Sverige/Finland finner du på Startsiden

Personvernpolicy